Brokolicová polévka se zeleninou

Brokolicová polévka se může dělat na různé způsoby, třeba napůl s květákem, nebo jako hustý krém, kde po rozmixování není po brokolici ani památky, se smetanou a křupavými krutony na másle, zkrátka jak vás napadne.

Já jsem si řekla, že místo opečených krutonů vyzkouším v polévce nechat brokolicové růžičky a také brambory. Kromě toho se vždycky hodí spotřebovat různou další zeleninu z ledničky – takže nejprve si uděláme základ.

Může to být cibule na směsi másla a oleje nebo kus pórku na kolečka. K tomu si oloupeme a nakrájíme silné i tenčí stonky z brokolice, a necháme také osmahnout v základu. Já už jsem víc nepřidávala, ale příště bych klidně přidala i jednu mrkev a petržel, ať je zeleninový základ co nejchutnější.

To vše jsem zalila vodou a přidala koření do polévek – dva bobkové listy, kuličky nového koření a velkou lžíci sušeného libečku. Bez libečku není žádné polévka dost silná, myslí si někteří členové naší domácnosti.

Zatímco se základ vaří, oloupeme si několik brambor, nakrájíme je na menší kostičky a přidáme k nejmenším růžičkám brokolice, které už čekají odložené v misce. Když je základ polévky uvařený, rozmixujeme ho, a přidáme brambory s brokolicí. Vaříme deset až patnáct minut a můžeme podávat, nejlépe se smetanou, kterou si každý přidá do talíře podle sebe.

autor: dak