Vodojemy na Žlutém kopci v Brně vypadají jako dechberoucí podzemní katedrály. S dlouhou ozvěnou

18. duben 2024

Nebývale intenzivní zážitek čeká návštěvníky někdejších vodojemů na Žlutém kopci v Brně. Tři obrovské podzemní nádrže uchvátí potemnělou atmosférou a také desítky sekund dlouhou ozvěnou. Revitalizací prošly nejen mysteriózní prostory vodojemů, ale i celý areál na povrchu. V nově opraveném domku strážného najdete moderní infocentrum.

Nejstarší z trojice vodojemů byl postaven mezi lety 1869 až 1872 jako reakce na stále se rozšiřující městskou aglomeraci. Jeho vnitřní rozměry jsou 45 x 45 metrů a hloubka činí 6 metrů. Konstrukci tvoří červené pálené cihlové zdivo, které bylo pro nepropustnost obaleno jílem. Nachází se zde také přepážky s takzvanou tlamovou propustí.

Druhá obdobná nádrž s rozměry 45 x 70 metrů pochází z let 1896 až 1900 a je rovněž vystavěna z červených pálených cihel. Podlaha je vylitá betonem. Mezi prvním a druhým vodojemem se nachází strážní domek.

Ve druhém desetiletí 20. století byl vystavěn třetí vodojem se dvěma betonovými nádržemi o rozměrech přibližně 30 x 35 a 30 x 45 metrů a s hloubkou přes 5 metrů. Přestože jsou vodojemy umístěny na Žlutém kopci, 18. března 1997 byly odstaveny z provozu z důvodu nízké polohy nádrží.

Druhý vodojem pochází z let 1896 až 1900

Celý areál prošel od roku 2019 třemi etapami revitalizací. Samotné vodojemy příliš mnoho úprav nepotřebovaly, zato strážní domek byl kompletně zrekonstruován a nyní se v něm nachází nové návštěvnické centrum s recepcí a toaletami.

Pohodlný sestup pod povrch zajišťuje nejen nové betonové schodiště, ale také moderní výtah. Mezi prvním a třetím vodojemem byla proražena spojovací chodba vyztužená betonem, která zde původně nebyla. Na povrchu vznikl volně přístupný oddechový park s lavičkami, chodníky, travnatými plochami a pítkem. Kompletně zrekonstruovaný areál byl naplno zpřístupněn 22. března 2024.

Domek strážného prošel kompletní rekonstrukcí. Zvenku vypadá jako původní, uvnitř je moderní recepce

Vodojemy Žlutý kopec jsou otevřeny od středy do neděle od 10 do 18 hodin. Návštěvníci si mohou vybrat buď placenou prohlídku bez průvodce, kdy si mohou podzemní katedrálu projít sami bez časového omezení, anebo s průvodcem. Komentované prohlídky trvají 60 nebo 90 minut. Ty je třeba na rozdíl od volných prohlídek předem rezervovat přes internetový portál TIC Brno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.