17. listopad

10. leden 2014

Svátek má Mahulena

Státní svátek ČR - Den boje za svobodu a demokracii (připomíná demonstrace studentů za nacistické okupace v roce 1939 a za komunistického režimu v roce 1989); den pracovního klidu
Mezinárodní den studentstva (výročí perzekuce českých studentů německými okupanty v roce 1939); připomíná se z rozhodnutí mezinárodního studentského sněmu z roku 1941.
Mezinárodní nekuřácký den; připomíná se z podnětu Mezinárodní unie boje proti rakovině, v České republice od roku 1992.

Roku 1586 byla olomouckým biskupům, majitelům Moravské Ostravy, udělena knížecí hodnost. Jejich titul byl od té doby kníže-biskup.

V roce 1870 byl na schůzi městského výboru Moravské Ostravy podán návrh, aby byla sestavena žádost o zřízení německého nižšího reálného gymnázia v Moravské Ostravě. Toto přání bylo splněno až počínaje školním rokem 1877/78.

Před 100 lety měla v Národním divadle v Praze premiéru hra Aloise Jiráska Lucerna.

Roku 1935 se za účasti mnoha tisíc občanů konalo na náměstí ve Slezské Ostravě - dnes Gagarinově - uvítání vojáků nové slezskoostravské posádky. Po jedenácté hodině vykonal vojenskou přehlídku brigádní generál Sergej Ingr - pozdější ministr národní obrany v londýnské exilové vládě.

V roce 1944 bombardovalo angloamerické letectvo Moravskou Ostravu. Při tomto bombardování byla zasažena dnes již nestojící škola v blízkosti kostela svatého Václava. Trosky z této školy dopadly na střechu kostela a poškodily ji na ploše asi 10 metrů čtverečních. Jinak ale po celou dobu války zůstal tento nejstarší ostravský historický objekt nepoškozen.

Před 35 lety byl poprvé v historii kosmonautiky dopraven na Měsíc a zahájil vědecký výzkum automatický samohybný přístroj řízený ze Země - sovětský Lunochod 1; pracoval do 4. října 1971.

Před 15 lety zahájil americký prezident George Bush jednodenní návštěvu Prahy - první oficiální návštěva hlavy USA v Československu.

Před rokem zemřela nejstarší obyvatelka České republiky Emílie Doležalová (narodila se v roce 1894).

Spustit audio