Chceme Vaška místo šaška

19. listopad 2009

"Chceme Vaška místo šaška." Tak zní další z hesel spojených s listopadovými událostmi roku 1989. Devatenáctý listopad patřil nejen manifestacím, ale také zahájení jednání opozice s představiteli státu.

<![CDATA[

Na Letné se jednalo v bytě Ladislava Adamce, na Engelsově nábřeží v bytě Václava Havla. Manifestovalo se na Karlově i Václavském náměstí. Prohlášení vznikala v Činoherním klubu i na studentské koleji Hvězda a v centru vznikaly jako houby po dešti pomníčky k uctění údajně mrtvého studenta Martina Šmída. Také 19. listopad byl ve znamení mnoha událostí, které Adriana Krobová připomene s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky.

Hořící svíčky u pomníku na Národní třídě

<![CDATA[

K událostem devatenáctého listopadu roku 1989 pak můžeme připojit také závěr dne, kdy bylo rušno i na studentské koleji Hvězda. Právě tam došlo k ustavení Pražského koordinačního stávkového výboru studentů vysokých škol.

Listopad 1989, stávka studentů
<![CDATA[

V bytě na Letné...
Společně s Jiřím Sukem se můžeme podívat ještě detailněji do bytu Ladislava Adamce, kde ho po 11. hodině navštívili M. Horáček a M. Kocáb.

<![CDATA[

19. listopadu ovšem Ladislav Adamec ještě nic konkrétního nepřislíbil.

V bytě na Engelsově nábřeží...
Mnohem rušněji už bylo v bytě u Václava Havla, kde se rokovalo až do odpoledních hodin.

Hlavní zpráva dne...
Informací, která 19. listopadu 1989 vzbuzovala nejvíce rozruchu, bylo vyvracení smrti Martina Šmída. Dostalo se jí totiž pozornosti i tam, kde se dosud především mlčelo. Odpolední Studio 7 tak přineslo také zprávu redaktora Aleše Svobody, který připravil rozhovor s děkanem Matematickofyzikální fakulty Univerzity Karlovy a vzápětí také s otcem údajně mrtvého studenta. Jak už si budete moci připomenout v závěru záznamu, celá situace byla nakonec opět upravena tak, aby se hodila padajícímu režimu...

autor: Adriana Krobová
Spustit audio