Od koryta ke korytu a to chtějí autoritu

20. listopad 2009

I s takovým heslem se objevili lidé v ulicích Prahy v průběhu listopadových dní roku 1989. Jaký byl 20. listopad, už napoví další díl seriálu Adriany Krobové a historika Jiřího Suka z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR.

Studenti spojili své síly s Občanským fórem, někteří zástupci komunistické moci začali chápat, že bezzubé projevy už nic nezmohou a v centru Prahy se manifestovalo už od dopoledních hodin.Ovšem události spojené s datem dvacátého listopadu se daly do pohybu už po půlnoci z 19. na 20. 11., kdy zástupci studentů vysokých škol přijali prohlášení o deseti bodech.

Pondělní manifestaci na Václavském náměstí tak můžeme nazvat jako rozhodující pro vývoj dalších událostí. Od 18.00 hodin zasedal v Realistickém divadle výbor Občanského fóra, v devět hodin večer dojednávali představitelé iniciativy Most ranní setkání na Úřadu předsednictva vlády a noc patřila rokování studentů v budově DAMU v Řetězové ulici.

Listopad 1989

I v případě 20. listopadu se do Rozhlasových novin dostaly některé vybrané události z dění v pražských ulicích...

Informační blokáda v tomto dni ještě nebyla překonána a Rozhlasové noviny patřily především, řekněme, tradičním účastníkům. Posluchači se tak dozvěděli, že člen předsednictva ústředního výboru komunistické strany Československa a vedoucí tajemník pražské stranické organizace Miroslav Štěpán se 20. listopadu odpoledne sešel na pracovní poradě s předním stranickým aktivem významných závodů hlavního města. V úvodním projevu hovořil Miroslav Štěpán o posledních událostech v Praze a v Rozhlasových novinách toho dne také zaznělo...

Listopad 1989

Celkově komunistická strana k dialogu ještě ochotna nebyla...

Co v rozhlase nebylo...
Společně s historikem Jiřím Sukem z Ústavu pro soudobé dějiny můžeme doplnit detaily k jednáním na druhé straně barikády. Důležitým okamžikem bylo jednání studentů v areálu ČVUT na Karlově náměstí.

Popsat konkrétní události, ke kterým došlo 20. listopadu na Václavském náměstí, už tak snadno nepůjde.

Dvacátý listopadový den v roce 1989 ukončila další série jednání...

autor: Adriana Krobová
Spustit audio