19. listopadu 1989: Vysílání stanice Hvězda

21. září 2010

Informace o událostech na Národní třídě odvysílala stanice Hvězda Československého rozhlasu 19. listopadu 1989. Jelikož se jedná o nekvalitní záznam, celé znění zpráv si můžete také přečíst.

Je 13 hodin. Stanice Hvězda vysílá zprávy. Jak dnes informovaly zprávy, v pátek ve večerních hodinách došlo v Praze k demonstracím, jejichž účastníci provolávali protisocialistická hesla vyzívající mimo jiné k odstranění vlády a k fyzické likvidaci komunistů. Západní sdělovací prostředky rozšiřují zprávu, že jeden z účastníků demonstrace zemřel na následky zranění a agentura AFP uvádí dokonce, že zemřeli čtyři lidé.

Co si myslí ministryně

Ministryně školství mládeže a tělovýchovy České socialistické republiky Jana Synková k tomu zpravodaji Československé tiskové kanceláře sdělila: "Po (...) oslavách 50. výročí 17. listopadu na Vyšehradě se vydala část shromáždění do středu města, kde došlo k výtržnostem. Při zásahu pořádkových sil měl být údajně zraněn student Martin Šmíd z Matematicko- fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a měl prý zranění podlehnout. Tyto fámy se nezakládají na pravdě. Martin Šmíd se zúčastnil shromáždění, zraněn nebyl, je zdráv a bude normálně pokračovat ve studiu. Děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy hovořil s ním i s jeho rodiči. Jiný student stejného příjmení z Matematicko-fyzikální fakulty se shromáždění nezúčastnil." Další informace prověřujeme a vrátíme se k nim v příštích zpravodajských relacích.

Spustit audio