Seriál Rozhlas proti tankům (2003)

14. únor 2014

Ke 35. výročí okupace Československa vojsky pěti zemí Varšavské smlouvy odvysílal Český rozhlas 1 - Radiožurnál seriál Marka Janáče Rozhlas proti tankům. Seriál doložil na historických faktech, že invazi do Československa začal Sovětský svaz připravovat už v dubnu 1968 a že termín invaze se v průběhu času posouval.

Jednotlivé díly se zabývaly úlohou naší armády v krizových dnech, kdy např. na některých místech vojáci odmítali složit zbraně do rukou okupantů a jakkoliv s nimi vyjednávat.

Zazněl také rozhovor s mužem, který tajným rozkazem zřídil armádní komando, které bylo připraveno k zásahu na území Polska nebo Ukrajiny. Mělo osvobodit vězněné politické špičky, ale nikdy nedostalo rozkaz k akci. Řeč byla i o zvacích dopisech, jejichž pravost je nesporně prokázána a stranou nezůstala ani otázka, proč nebyli kolaboranti odsouzeni za vlastizradu.

To vše doplnily sugestivní materiály z archivu Českého rozhlasu, mapující dobovou atmosféru, a nahrávky s lidmi aktivně se účastnících událostí v roce 1968.

Díl 1

Díl 2

Díl 3

Díl 4

Díl 5

autor: Marek Janáč
Spustit audio