10. únor: počítač, který porazil mistra světa v šachu a nezapomenutelný vypravěč

10. únor 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 10. února, svátek slaví Mojmír. Tak už se nám naplno rozjely olympijské hry a já doufám, že budete taky našim sportovcům, a že jich tam ze severu Čech není málo, poctivě držet palce. Na olympiádě stále soupeří živí sportovci. A to je dobře, protože třeba v šachu už získal jedno prvenství počítač.

Bylo to právě 10. Února 1997, kdy odstartoval šachový zápas mezi tehdejším mistrem světa Gari Kasparovem a chytrým stroječkem od IBM, který se jmenoval Deep Blue. První zápas ještě člověk vyhrál, ale v květnové odvetě už lidský mozek dostal od počítače na frak. Ani si nechci představit dobu, kdy se na olympiádě budou po sněhu prohánět hbité hokejové mašinky a my jim ještě budeme fandit.

Dnes bych vám chtěl připomenout nezapomenutelného vypravěče a taky spisovatele, Františka Nepila. Narodil se právě 10. února 1929. Vy starší si ho jistě budete pamatovat z vysílání rozhlasu. Jeho dobrá a ještě lepší jitra, která vyšla i knižně, jsou nádhernou ukázkou toho, že rozhlas se prostě poslouchat vyplatí. Tak zůstaňte s námi!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.