Delfín na talíři

6. leden 2012
Monitor

Konzumace ohrožených mořských savců jako jsou kytovci či kapustňáci je v mnoha zemích nepřijatelná. V jiných je naopak lov kytovců za účelem získání jejich masa na vzestupu.

Příčinou je úbytek ryb zaviněný nadměrným rybolovem, který obyvatele rozvojových zemí nutí hledat jiné zdroje proteinů. Je to podobný problém jako lov ohrožených zvířat v Africe, jejichž maso se konzumuje či prodává pod názvem bushmeat. Vědci z americké Marine Mammal Commission a kanadské Okapi Wildlife Associates zpracovali vůbec první studii o tom, kolik mořských savců ročně skončí lidem na talíři. Výsledky ukazují, že lov mořských savců na maso je geograficky široce rozšířený a týká se mnoha různých druhů.

Mezi rokem 1970 a 2009 lidé například konzumovali maso nejméně 92 různých druhů kytovců. Nejvíce trpí malé druhy jako jsou delfíni, které se často zaplétají do rybářských sítí. Neplánovaný úlovek pak lidem poslouží jako zdroj potravy. Studie také vrhá nový pohled na národy, které maso kytovců konzumují nejčastěji. Nejsou to jen Japonci a národy žijící v Arktidě, jak se tradičně předpokládá. Malí kytovci jsou hojně zabíjeni pro maso i v západní Africe, Peru, Brazílii, Kolumbii, na Trinidadu, Tobagu, Madagaskaru a Srí Lance stejně jako v Indii, na Filipínách či v Barmě.

Zdroj: Biological Conservation

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.