Jak předcházet rozvoji chronické žilní nedostatečnosti?

13. leden 2012
Rada pro tento den

Máte večer těžké, bolavé a oteklé nohy a na nich vystouplé žíly? Pálí vás lýtka a dostáváte do nich křeče? Pak je tu pro vás následující čánek.

Předně, navštivte lékaře! Nejspíš vás postihlo chronické onemocnění žil, které trápí až polovinu obyvatel vyspělých zemí. Není to sice smrtelně nebezpečná choroba, ale je velmi nepříjemná, a mohou se rozvinout další potíže, jako jsou křečové žíly neboli varixy či bércové vředy.

Pečovat o žíly je nutné neustále
Chronickou žilní nedostatečnost nelze vyléčit, ale dá se zastavit vývoj onemocnění, kromě jiného i operativními zákroky. Operací však nic nekončí, pečovat o žíly je nutné neustále.

Jako u všech onemocnění jsou spíše než léčba důležitá preventivní opatření:
● Při nadváze bychom měli zhubnout rozumnou redukční dietou a zvýšeným pohybem. Nejvhodnější je rychlá chůze, běh, jízda na kole či plavání.
● Sklon k tvorbě křečových žil se dědí. Pokud tedy někdo z rodičů na „křečáky“ trpěl, měli bychom se vyhýbat dlouhodobému slunění nebo saunování, které roztahuje žíly.
● Důležité je správné oblékání: pohodlná obuv s maximálně 5 cm vysokými podpatky, oděv by nás neměl nikde škrtit.
● Při každé vhodné příležitosti dáváme nohy do zvýšené polohy.
Při koupeli nohy sprchujem střídavě teplou a studenou vodou, vhodné jsou krátké koupele ve studené (ne ledové!) vodě.
Strava by měla obsahovat dostatek vlákniny, vitaminů C a E, zinek, lecitin a také rutin. Vhodnými potravinami jsou pohanka, bobulovité ovoce, citrusové plody, česnek, jablka, otruby, luštěniny, rýže Natural, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, ořechy, semínka, listová zelenina a olej ze semen hroznů.

Pokud jste si vše nestihli podrobně poznamenat, text najdete na našich webových stránkách ireceptar.cz. Celý článek najdete v lednovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.