Výstava k osmdesátinám Tomiho Ungerera

6. leden 2012

Tomimu Ungererovi bylo na konci loňského roku osmdesát. Nikomu se to nechce věřit, nejméně jemu samému.

Alsasan Tomi Ungerer, grafik, autor a ilustrátor, je mladistvým osmdesátníkem. Jeho přístup k životu, jeho klukoviny a vzhled - to vše se zrcadlí v jeho tvorbě a působí naprosto přirozeně a neobvykle mladě a čerstvě.

Frankfurtské museum Caricatura mu k jeho kulatým narozeninám uspořádalo výstavu. Pro expozici vybral autor 170 prací, všechny jsou majetkem Musée Tomi Ungerer ve Štrasburku, které vlastní přes deset tisíc kreseb a objektů tohoto neobyčejně nadaného umělce.

Přestože Tomi Ungerer tvrdí, že nerad zahajuje vlastní výstavy a že je mu trapné, znovu vidět všechny ty ‚staré krámy' - do Frankfurtu přijel a rád, jak řekl při vernisáži. A také proto, „aby se lépe prodávaly mé knihy. Jsem obchodně extrémně zdatný a proto to tady taky s vámi vydržím", řekl s okouzlujícím úsměvem novinářům.

02525936.jpeg

Některé z jeho prací jsou ve Frankfurtu vystaveny úplně poprvé. Vidíme kresby z doby druhé světové války, které jsou popsány ještě v písmu Sütterlin. Vidíme také cyklus kreseb Žabí Kámasútra a dozvídáme se, s jakou radostí a neobyčejnou fantazií se žáby mohou oddávat sexu. V dalších místnostech jsou vystaveny Ungererovy ironické kresby, zobrazující americkou high society a práce, zesměšňující militarismus. Vystaveno je i několik výtečných koláží. Budí dojem, že autor zde postupoval opačně, než jeho kolegové: centrum obrázku tvoří fotografický detail, který je doplněn a rozšířen jednoduchou perokresbou. Výsledek je omračující - vtipný a výstižný.

Tomi Ungerer se narodil v roce 1931 ve Štrasburku. Pracoval jako dekoratér výkladních skříní, jako reklamní kreslíř, studoval uměleckou školu. V roce 1956 odjel lodí do Ameriky se šedesáti dolary v kapse a s mapou plnou kreseb v podpaždí. Za tři roky vyšla jeho první kniha pro děti. V té době již otiskovaly jeho kresby přední newyorské časopisy. Často se stěhoval a bydlel také v Kanadě a v Irsku. V osmdesátých letech se vrátil do Štrasburku.

Tomi Ungerer zatím nepomýšlí na důchod. Říká, že přestane pracovat, až bude unavený a únavu zatím nepociťuje. V minulém roce vydal tři knihy. Někdy kreslí až padesát skic denně. Před deseti lety byl těžce nemocný, přišel o jedno oko a pak musel mnoho měsíců trénovat a zvykat si na nové vidění. Tehdy se cítil jako devadesátiletý, nyní nemá důvod se zabývat svým stářím a pracuje dál.

Tomi Ungerer: Satirikon. Caricatura Museum Frankfurt. Výstava potrvá do 18. března 2012.

autor: Eva Novak
Spustit audio