Návrat mravenčích supervojáků

9. leden 2012
Monitor

Z obyčejného mravenčího vojáka se celkem snadno může stát supervoják. Stačí k tomu geny zděděné po pravěkých předcích a hormon, který je „odemkne“.

Mravenčí rod Pheidole zahrnuje asi 1100 různých druhů. Naprostá většina z nich vytváří obvyklé kasty: královny, dělnice a vojáky. U osmi druhů z Mexika a jihozápadu Spojených států a jednoho druhu z New Yorku však vzácně vzniká ještě kasta supervojáků: nadprůměrně velkých mravenců s obrovskou hlavou, kteří nepřátelům zablokují vstup do hnízda. Vývojoví biologové z McGillovy univerzity v Montrealu spolu s kolegy z Arizonské univerzity zjistili, že supervojáci vznikají podobně jako obyčejní vojáci. Pokud na larvu mravence působí nízké dávky juvenilního hormonu, vznikne z ní malá dělnice. Vyšší dávka má za následek vznik vojáka a pokud hladina hormonu přesáhne ještě další práh, vyroste z larvy velký supervoják s obří hlavou.

Tvorba supervojáků je roztříštěna po celém vývojovém stromě rodu Pheidole a najdeme ji u vývojově straších i mladších druhů. Přesto nevznikala nezávisle na sobě. Pomocí chemické látky metoprenu, který napodobuje juvenilní hormon, se vědcům podařilo stvořit supervojáky u druhů, kteří je v přírodě nevytvářejí. Znamená to, že potenciál vytvářet supervojáky má zřejmě celý rod Pheidole. Adaptace zděděná po pravěkých společných předcích byla u většiny druhů potlačena, ale s pomocí správného chemického „klíče“ se dá probudit k životu.

Zdroj: Science, Nature

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/TAEsLF5E4HA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.