Dobrodružné putování volavky rusohlavé ze ZOO Dvůr Králové

9. leden 2012

Mladý samec volavky rusohlavé neplánovaně opustil zoo dne 26. září 2011. Po několika týdnech marného pátrání došli chovatelé k názoru, že již nežije. K veliké radosti všech si nakonec těsně před koncem roku přivezli uprchlíka zpět do zoo.

V srpnu loňského roku byly ze Zoo Ohrada dovezeny do Královédvorské zoo čtyři mladé volavky rusohlavé, dvě samičky a dva samečkové. Měly omladit starou chovnou skupinu, která se skládala ze tří patnáctiletých volavek. Obě skupiny byly spojeny v Pavilonu hrošíků liberijských pod ochrannou sítí. Bohužel původním volavkám se vetřelci nelíbili a mezi ptáky probíhaly neustálé šarvátky. Díky tomu nové volavky také příliš spokojené nebyly a všemožně se snažily z nového prostředí uprchnout. A to se nakonec jednomu mladému samečkovi podařilo. Uvolnil si část sítě a nad hlavou překvapené ošetřovatelky se otevřenými dveřmi vydal na cestu za svobodou.

Uprchlou volavku hledali chovatelé po celé zoologické zahradě a na vodních plochách v okolí. Identifikační údaje byly vloženy do databáze na webové stránky České společnosti ornitologické, ale bohužel ani zde se žádná informace neobjevila. Po několika týdnech už bylo velmi nepravděpodobné, že by volavka ještě mohla žít a tak byla odepsána ze stavu.

Volavka rusohlavá

A jak to nakonec dopadlo, vysvětluje zoolog Mgr. Michal Podhrazsky: „Koncem listopadu jsem měl nečekaný telefonát ze Zoo Ohrada, kdy se kolegyně ptala, zda nám nechybí jedna volavka rusohlavá. Když jsem potvrdil, že ano, tak mi sdělila, že se naše volavka možná nachází v Plzeňské zoo. Po telefonátu s Plzní, kontrole čipu a kroužku bylo jasné, že je to opravdu náš uprchlík a je úplně zdravý. Těsně před Vánoci, dne 21. 12. jsem volavku přivezl zpět. Byla umístěna na karanténě a po provedené zdravotní kontrole se pták vrátil zpět k ostatním volavkám. Návštěvníci zoo je mohou nyní všechny vidět v Pavilonu Tropické bažiny.“

„Samozřejmě mně zajímalo, jak se volavka do Plzeňské zoo dostala. Prý žila asi měsíc na rybníku u obce Šlapanice nedaleko Slaného. Zde si jí všimli rybáři a upozornili záchrannou stanici v Kladně. Její pracovníci se několikrát pokusili ptáka lapit, ale marně. Nakonec volavku chytili samotní rybáři a odvezli jí do Kladenské záchranné stanice, odkud putovala do Zoo Praha. Ta však tento druh nechová a tak kolegové z pražské zoo přesunuli volavku do plzeňské zoo."

Volavka rusohlavá

Zde bylo dle databáze zjištěno, že se jedná o volavku ze Zoo Ohrada, a tak byla kontaktována zooložka z této zoologické zahrady, která se obrátila na nás. Konec putování uprchlíka je už známý. Jsem moc rád, že volavka své dobrodružné putování přežila ve zdraví. Skutečně je to malý zázrak, že ptáka, který se běžně v naší přírodě téměř nevyskytuje, neulovil ani dravec, ani člověk. A také je zajímavé, že volavka rusohlavá, která se narodila a celý svůj život strávila v zoo, neměla problémy se sama v přírodě uživit.“

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio