The Internet: Kosmická loď, která zůstala při zemi

10. leden 2012

Kolektiv Odd Future Wolf Gang Kill them All se v poslední době stal jedním z nejskloňovanějších pojmů v hudební blogosféře. Nejnovějším releasem z této stáje se nedávno pochlubil projekt The Internet.

Už je to skoro rok, co se naplno rozjela mediální „hype“ mašina oslavující kalifornskou partičku Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Od okamžiku, kdy Tyler, The Creator a Hodgy Beats v únoru zazářili v televizní noční show Jimmyho Fallona, už nebylo cesty zpět – o talentované teenagery se předháněly nahrávací i televizní společnosti a novináři je rovnou označovali za budoucnost hip hopu. O dvanáct měsíců později je bohužel realita trochu jiná. Od Tylerova nevyrovnaného debutu Goblin přes odkládané desky dalších interpretů až třeba po chaotické vystoupení na Hip hop Kempu – Odd Future ve svém přechodovém roce příliš nepřesvědčili. Tento trend bohužel potvrzuje i debutová deska dvojice The Internet, která je prvním počinem labelu Odd Future, jehož mateřskou společností je nadnárodní korporace Sony.

Za The Internet stojí dvorní zvukařka kolektivu a jeho jediná dívčí postava – Syd The Kyd a producent Matt Martian, polovina psychedelického projektu The Jet Age of Tomorrow. A jestli byli Odd Future zatím známí hlavně svým agresivním vystupováním a cynismem, tak album Purple Naked Ladies je přesným opakem. 40 minut se nese v duchu zdrogovaného neo-soulu a syntetických zvuků. Deska svojí hudební vizí připomíná poslední dvě alba Erykah Badu nebo experimentálnější skladby z hitové fabriky The Neptunes. Obzvláště skladby Gurl či C*nt jako kdyby vypadly z deset let starého opusu In Search of... od N.E.R.D.

02527156.jpeg

Problém je ale v realizaci této vize – místo ambiciózního objevování tajemných krajin kosmického popu se produkce stěží odlepí od Země – nástroje zní ploše a písně tak nějak nedodělaně. Co si pomyslet, když Vision s jedním z nejvděčnějších nápadů končí už v půldruhé minutě. A nebo když si hostující rapper Left Brain (také patřící k Odd Future) ve skladbě Cocain vystřihne stěží čtyři věty a už se poroučí pryč. Podobně plytké jsou i texty – Syd The Kyd se netají svojí lesbickou orientací, ale šanci říct v textech něco zajímavého či v tomto stylu dosud neřečeného propásla.

Album Purple Naked Ladies vzbuzovalo velkou naději, ale místo dotažené profesionální produkce se nakonec kvalitativně zařadilo k rychlokvašným internetovým releasům, které kolektiv hojně vypouštěl v posledních letech. S čestnou výjimkou Franka Oceana zatím kalifornský kolektiv spíše vykazuje všechny znaky internetového memu, který na chvíli ovládne web, aby po chvíli vyšuměl do prázdna. Jako ukázka internetového outsider artu či spontánního kutilství to ještě fungovalo, na hudební kariéru to ale není. Celé mi to připadne, jako kdyby byla hudba pro teenagery z předměstí LA jen chvilkovou zábavou a teď v okamžiku, kdy by měli svůj talent začít pilovat, je už omrzela. Ale možná se mýlím a všichni ti čerství dvacátníci z Odd Future ještě dospějí a natočí desky, které mě přesvědčí, že sláva jejich kolektivu nebyla jen pouhá bublina, která po chvíli splaskla.

02283817.jpeg
autor: Karel Veselý
Spustit audio