V Plzni vznikne první dětská lesní školka

10. leden 2012

Už na jaře letošního roku zahájí v Plzni svůj provoz první dětská lesní školka, tedy předškolní zařízení, ve kterém budou děti trávit většinu času ve volné přírodě. Plzeň se tak zařadí mezi dalších 21 měst v České republice, kde už lesní školky úspěšně fungují. Lesní školka s názvem Větvička vzniká v Plzni jako projekt Občanského sdružení KoŠ, které reaguje nejen na zoufalý nedostatek volných míst v mateřských školách, ale hlavně na potřebu rodičů umožnit svým dětem pravidelný a kvalitní kontakt s přírodou.

Projekt v Plzni připravuje občanské sdružení KoŠ ve spolupráci se Správou veřejného statku města Plzně. Školka může využívat různá přírodní prostředí – od arboreta Sofronka přes zahradu u Velkého boleveckého rybníka až např. k Luftově zahradě u Tyršova mostu. Výchozí a stěžejní lokalitou bude okolí boleveckých rybníků. Na obědy budou děti docházet do 1.Základní školy v Plzni Bolevci.

Myšlenka „s dětmi venku za každého počasí“ má už dlouhodobou tradici ve skandinávských zemích. Lesní školky fungují v Německu, Švédsku a v dalších zemích Evropy. Počátek historie lesních mateřských škol sahá do 50. let minulého století. Idea první lesní mateřské školy vznikla v Dánsku, kde paní Ella Flautau se svými dětmi a s dětmi sousedů pravidelně trávila čas v blízkém lese. Toto jednoduché řešení nedostatku míst v klasických mateřských školách se rozvinulo v pravidelnou dopolední péči o děti.

Lesní školka (ilustrační foto)

Ti, kteří chtějí o dětských lesních školkách získat více informací, mohou navštívit besedu, která se koná ve čtvrtek 12.1. v 17 hodin v divadelním sálku 1.Základní školy Plzeň-Bolevec. Hlavním hostem této besedy bude PhDr. Tereza Vošahlíková předsedkyně Asociace lesních mateřských škol. Přednášející seznámí přítomné s historii lesních školek, s hlavními principy těchto školek, část jejího programu bude vyhrazena vzájemné diskusi. Povídání bude doplněno o bohatý obrazový materiál. V druhé části besedy budou účastníci informováni o vznikající první dětské lesní školce v Plzni, která zahájí svůj provoz na jaře tohoto roku.

Více informací je také na internetových stránkách Asociace lesních mateřských škol www.lesnims.cz nebo na stránkách plzeňské mateřské školy Větvička www.skolkavetvicka.cz

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio