Výběr z denního tisku, 11. ledna

11. leden 2012

Připravil Martin Luhan.

Výstava děl holandských mistrů 17. a 18. století začne v Národní galerii 10. února, ale už dnes naplnila kulturní rubriky novin. Jmenuje se sice Rembrandt & Company, ale uvidíme na ní jen dvě Rembrandtovy malby a několik grafik a kreseb, v rámci expozice se dále představí jeho současníci a následovníci. Ředitel Národní galerie Vladimír Rösel uvedl, že "nejde jen o výstavu, ale také o výsledky bádání, které zúročí přehlídka a katalog". Výstava s podtitulem Příběhy umění ve století blahobytu je největším projektem Národní galerie letošního roku, dočteme se o něm v Lidových a Hospodářských novinách a v Mladé frontě Dnes.

Helena Havlíková připravila rozhovor se skladatelem a dirigentem Markem Ivanovičem, otiskují ho Lidové noviny. Autor představuje svou operu Čarokraj, kterou v sobotu uvede Národní divadlo. Rodinná opera v žánru fantasy vznikla na motivy Mluvícího balíku Geralda Durrela, i když, jak Ivanovič uvádí, balík při adaptaci z děje vypadl.

Skladatel mimo jiné v rozhovoru říká, že vzhledem k politické podpoře nemá opera u nás vůbec žádnou budoucnost, stejně jako kultura a vzdělání obecně, což poznáme za několik let. Režisérem inscenace Čarokraje je Petr Forman, výprava je dílem Andrey Sodomkové a Matěje Formana.

Jiří Peňás představuje v Lidových novinách poslední, před Vánocemi vydaný román Evy Kantůrkové Nečekej, až zajde slunce! A v rámci Literární středy Lidových novin si ještě můžeme připomenout odkaz Bohuslava Reynka a jeho manželky Suzanne Renaud. Vyšlo totiž album zhudebněných překladů básní Suzanne Renaud "První sníh" a v rámci výstavy v Domě U Kameného zvonu v Praze se chystají dva večery z poezie Bohuslava Reynka.

Hospodářské noviny publikují recenzi Ivana Hartmana, který hodnotí novou desku Zuzany Lapčíkové a jejího kvintetu "Rozchody - návraty". Dosud nejdobrodružnější album kariéry této hudebnice pokračuje v linii, na níž se Lapčíková veze už dvě desetiletí - totiž v kloubení hudby inspirované moravským folklorem s jazzem. Mimořádně konzistentní nahrávku představí dnes v pražské Akropoli a v neděli v brněnském Besedním domě.

Jméno Zuzany Lapčíkové se objevuje na stránkách dnešních novin ještě jednou, a to v glose Jany Machalické v Lidových novinách. Ta upozorňuje na nevhodné hospodaření náměstka ministerstva kultury Radka Zdráhala. Podle ní zvýhodňuje právě projekty své ženy Zuzany Lapčíkové.

Velmi nadšeně hodnotí Alena Slezáková román Keltův sen Maria Vargase Llosy. "V každém případě skvělé" dílo oceňuje v Mladé frontě Dnes devadesáti procenty.

A ještě krátký pohled na kulturní stranu Práva - to otiskuje rozhovor Kateřiny Farné s malířkou a autorkou filmových plakátů Olgou Vyleťalovou u příležitosti probíhající výstavy filmových plakátů v pražském kině Lucerna.

Štěpán Kučera pak na téže straně představuje album skupiny Druhá tráva Shuttle to Betlehem. Písně Roberta Křesťana jsou přeloženy do angličtiny Ruth Ellen Gruberovou, deska je totiž určena primárně pro publikum ve Spojených státech.

autor: Martin Luhan
Spustit audio