Národní památkový ústav zvažuje převzetí zámku ve Vimperku

11. leden 2012

Památkáři zvažují nabídku získat bezúplatným převodem areál zámku ve Vimperku. Vimperský zámek zařadila na seznam nepotřebných nemovitostí Správa Národního parku Šumava. Podle zákona ho nabídla Ministerstvu kultury ČR, které rozhodne až na základě posudku Národního památkového ústavu.

Ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec považuje za důležité pečlivé zmapování dosavadního fungování a stavu vimperského zámku: „Teď se musíme nejdříve seznámit s tím, jak objekt do této doby fungoval, kolik zaměstnanců tam pracovalo, kolik lidí si přišlo každoročně zámek prohlédnout, v jakém je přesně stavu. Teprve až budeme mít tyto informace pohromadě, tak jsme schopni se k tomu kvalifikovaně vyjádřit. Jede o to přesně vědět, co přebíráme a přesně také případně od ministerstva kultury vědět, jaké další podmínky by nám pro užívání ministerstvo nastavilo. Objekt by pak přešel na památkový ústav, což je organizace ministerstva kultury.“

Zámek ve Vimperku se stal v roce 2010 národní kulturní památkou. Několik projektů na jeho rekonstrukci dosud zůstalo jen na papíře.

autor: Václav Malina
Spustit audio