Po opravě fasády majitelé boskovického zámku zpřístupní okolní parky

11. leden 2012

Zámek v Boskovicích čekají další opravy. Majitelé empírové památky plánují na jaře zahájit zahájí rekonstrukci severní fasády a výměnu venkovních oken. Stavební práce budou trvat asi dva roky. Pro veřejnost by se pak měly otevřít parky, které zámek obklopují

Severní fasáda zámku je viditelná z téměř celých Boskovic. Lidé si tak už brzy budou muset zvyknout na pohled, při kterém bude tuto dominantu obepínat lešení. Jak budou ale práce postupovat, pohled se bude měnit.

„Fasáda se bude opravovat od shora dolů. Lešení bude postupně mizet, jak bude přibývat opravených míst, takže zámek nezůstane zakrytý po celé dva roky,“ popsal Dominik Božek, člen rodiny Mensdorff-Pouilly, která boskovický zámek vlastní.

Úpravy severní fasády zámku přijdou na asi sedm miliónů korun. V minulosti už památka dostala nové omítky na východní a západní straně. Loni byla dokončena výměna střechy a opravy komínů za jedenáct miliónů korun.

Vlastníci mají se zámkem a jeho okolím další plány. Po dokončení fasády a přístavby restaurace u Penzionu pod zámkem chtějí pro veřejnost otevřít parky, které empírovou stavbu obklopují.

„V centru Boskovic zatím chybí veřejný park. Chci propojit zadní park, park před zámkem a spodní park a zpřístupnit je veřejnosti,“ dodal Dominik Božek.

Empírový zámek v Boskovicích vznikl na počátku 19. století přestavbou bývalého dominikánského kláštera. Rodině Mensdorff-Pouilly byla památka spolu s ostatním majetkem navrácena po roce 1989 v restituci.

autor: Michal Záboj
Spustit audio