Draví brouci chtějí vyváženou stravu

11. leden 2012
Monitor

Predátorům nejde jen o množství potravy. Vědci poprvé prokázali, že draví brouci hledí i na její složení.

Býložravý a všežravý hmyz si svou potravu pečlivě vybírá. Pokud mají býložravé kobylky či larvy motýlů nebo všežraví cvrči na výběr, krmí se tak, aby byl příjem živin co nejvyváženější. A jak to vypadá u dravých druhů? Až dosud biologové předpokládali, že predátoři si nějakou „vybíravost“ v jídle nemohou dovolit a zaměřují se výhradně na to, aby z potravy získali dostatečné množství kalorií. Nová studie však naznačuje, že i dravci si hlídají vyváženou stravu.

Tým vědců z Velké Británie, Austrálie a Nového Zélandu zkoumal potravní chování střevlíčků ošlejchových (Anchomenus dorsalis). Tito brouci patří k běžným obyvatelům zahrad, ve kterých loví slimáky, mšice a různé larvy. Vědci pochytali samičky střevlíčků a rozdělili je do dvou skupin. Polovina měla na výběr mezi dvěma typy potravy: jeden z nich byl bohatý na bílkoviny, druhý na tuky. Druhá skupina brouků dostávala jenom nevyváženou potravu, ve které převládaly buď bílkoviny, nebo tuky.

Samičky střevlíčků, které měly na výběr z více druhů potravy, ji konzumovaly tak, aby získaly vyvážený poměr bílkovin a tuků, který je optimální pro produkci zdravých vajíček. Díky této „vybíravosti“ také nakladly více vajíček než samičky nucené jíst nevyváženou stravu.

Zdroj: University of Exeter

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.