Tři pintové ve Státní opeře v Praze

11. leden 2012

Ve Státní opeře v Praze, která je od nového roku součástí Národního divadla, má ve čtvrtek 12. ledna premiéru nastudování opery Tři Pintové Carla Marii von Webera, kterou dokončil Gustav Maher.

Autorem scény je Daniel Dvořák, diriguje Heiko Mathias Foerster. Zpívají Zdeněk Plech, Jana Sibera, Ivo Hrachovec a další. V rozhovoru s Jindřichem Bálkem popisuje režisér inscenace Jiří Nekvasil nejprve historii vzniku opery Tři Pintové.

Info z webu Státní opery:

Životní osudy zakladatele německé romantické opery Carla Marii von Webera byly do značné míry spjaty s českými zeměmi. V letech 1813 - 1816 působil jako kapelník v pražském Stavovském divadle, zamiloval se tu do herečky a zpěvačky Caroliny Brandtové, s níž se v roce 1817 v pražském kostele sv. Jindřicha oženil. Do Čech zasadil i děj své nejslavnější opery Čarostřelec. Poslední operu Tři Pintové na libreto Theodora Hella stačil pouze rozpracovat. Dokončení se na přání skladatelova vnuka Carla ujal v roce 1877 Gustav Mahler. Doplnil hudbu z jiných Weberových prací a přidal vlastní, založenou na Weberových tématech. Mahler dirigoval světovou premiéru opery 20. 1. 1888 v Lipsku a o sedm měsíců později, 18. 8. 1888, ji uvedl v Novém německém divadle (dnes Státní opera). Zápletka opery využívá oblíbené záměny osob, v tomto případě dokonce trojí: za bohatého neotesaného statkáře Dona Pinta se postupně vydávají dva mladíci, Don Gaston a Gomez. Úspěšně překazí Pintovy námluvy u krásné Dony Clarissy, která miluje Gomeze. Že opera skončí happy endem, netřeba dodávat.

Spustit audio