Kronika tunguské exploze v letokruzích

12. leden 2012

Noční hormon. Stromy zdokumentovaly tunguskou katastrofu. Tajná učebnice metodologie vědy. Četba: Pozor Toxo!

Aktuálně: Zimní ospalost může souviset s kratšími dny a delší tmou, která má na svědomí produkci hormonu melatoninu v našem těle. I když dnešních lidí, kteří tráví dlouhé zimní večery při umělém osvětlení, se to už tolik netýká. Hormon ospalosti nás bude zajímat v magazínu Natura.

Téma: Mimořádně silná exploze, ke které došlo v prostoru centrální Sibiře roku 1908, bývá nazýván tunguzská událost nebo tunguzská katastrofa. Podle nejpravděpodobnější hypotézy k výbuchu došlo v atmosféře a následná tlaková vlna prý vyvrátila až 60 miliónů stromů v oblasti 2000 km² . Studium letokruhů stromů v epicentru výbuchu však poukazuje na nové, překvapivé skutečnosti.

Knihovnička: Podle statistiky vytvořené pražskými parazitology hrozí lidem s latentní toxoplazmózou 2,5x větší riziko autonehody, ať už se jedná o řidiče nebo chodce, než lidem nenakaženým. Takhle dokáže člověka zmanipulovat prvok Toxoplasma gondii. Historii jeho výzkumu mapuje kniha prof. Jaroslava Flégra Pozor Toxo!

Četba: Dnes poprvé se začteme do knihy prof. Flégra, kterou jsme si představili v předešlém příspěvku. Kniha má podtitul Tajná učebnice metodologie vědy a je, kromě prvoka, kterým je prý nakažený každý třetí jedinec v populaci, také o vědě všedního dne.

Na slyšenou se v premiéře ve čtvrtek od 9 hodin těší Tamara Urválková.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio