Ptačí budky a krmítka k vidění v Troji

11. leden 2012

Také čtvrtý ročník úspěšné výstavy má praktickou část (ve venkovní expozici) a část teoretickou (ve výstavním sále). Letos budou ptačí budky představeny trochu jinak, důraz je tentokrát kladen na větší bezpečí obyvatel budek a především polobudek.

„Zejména ptáci uhnízdění v polobudkách jsou v současnosti více než v minulosti ohrožováni strakami a sojkami, jejichž výskyt ve městech značně narostl,“ uvádí Jaroslav Škopek, autor a hlavní tvůrce výstavy v Troji, jinak zaměstnanec BZ.

Seznámíme se též s nejvhodnějšími typy budek pro drobné pěvce i s většími budkami pro špačky, kavky, sovy a poštolky. Praktická část výstavy doplněná informačním panelem bude věnována budkám pro silně ohrožené rorýse obecné. „Lidé si možná ani neuvědomují, že velké nebezpečí představuje pro rorýse zateplování domů,“ konstatuje Jaroslav Škopek, „polystyrénovou hmotou jsou v tomto případě zaslepovány větrací otvory panelových domů, rorýs zde může být i uvězněn a uhynout.“ Pochopitelně přichází také o jednu z mála možností, kde si svůj nový domov vytvořit.

Na výstavě najdeme též krmítka osvědčených typů, s doporučením, jak ptáky správně krmit.
Souběžně proběhne výstava soutěžních výrobků – budek i krmítek od žáků pražských škol. Soutěž vyhlásilo občanské sdružení Ornita v rámci projektu „Ptáci v naší zahradě“

Ve výstavním sále je potom připravena expozice Ptáci kolem nás aneb Co je ornitologie?

Doprovodný program:

sobota 21. ledna
13.30 – 14.30 komentovaná prohlídka na venkovní expozici
15.00 výstavní sál – přednáška Ptačí budky a krmítka, jejich obyvatelé a návštěvníci

středa 25. ledna
17.00 výstavní sál – přednáška Zimní ptačí hosté

Výstava Ptačí budky a krmítka: 16. leden - 29. únor 2012, BZ Troja - Venkovní expozice – Ornamentální zahrada, výstavní sál, denně 9 - 16 hodin.

Další nabídka pro návštěvníky i školní kolektivy je uvedena na stránkách botanické zahrady zde.

autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy
Spustit audio