Čistější voda v Ploučnici se obyvatelům Českolipska prodraží

11. leden 2012

Ohrožený slavík a ledňáček, na devět set druhů rostlin a hejna ryb včetně v Česku mizících pstruhů. Tak vypadalo ještě nedávno okolí řeky Ploučnice. Příroda tam ale za poslední desítky let velmi utrpěla kvůli průmyslu a škodlivým látkám z čističek.

Vodu v Ploučnici negativně poznamenalo znečisťování průmyslovými podniky a také splašky z měst. Ploučnice bude do budoucna opět čistší, a to díky nově zrekonstruovaným čističkám odpadních vod, které jsou k řekám a k životnímu prostředí mnohem ohleduplnější. Aby podniky a čistírny neznečišťovaly řeky vůbec, to ale prý zatím zařídit nelze.

Mnozí obyvatelé Českolipska ekologický přístup Severočeské vodárenské společnosti vítají. Zároveň se jim ale nelíbí, že společnost není tolik jako k přírodě ohleduplná také ke svým zákazníkům. SVS totiž od nového roku zdražila vodné a stočné, a to o sedm procent. Také snížila objem investic oproti minulým letům, a to zhruba o sto milionů korun, na jednu miliardu a dvě stě milionů.

„Je to víceméně způsobené tím, že musíme splácet úvěry, kde jsme počítali s dotacemi. Bohužel to musíme vzít z našich investičních prostředků...“ říká Bronislav Špičák a ubezpečuje zákazníky, že dál se zdražovat nebude, alespoň ne skokově.

autor: sas
Spustit audio