Co vyhlodalo obří díry do povrchu Merkuru?

14. leden 2012

Sonda MESSENGER objevila na Merkuru zvláštní jámy. Snímky z oběžné dráhy ukazují na různých místech planety tisíce prohlubní.

Prohlubně mají průměr od 20 metrů až po půldruhého kilometru a hloubku 20-40 metrů. David Blewett z vědeckého týmu Laboratoře aplikované fyziky Hopkinsovy univerzity prohlásil, že jde vskutku o pořádné překvapení. Merkur byl dosud považován za místo, které se už nijak nemění – samozřejmě s výjimkou kráterů, které vznikají dopadem cizích těles.
Podobné prohlubně byly nalezeny na jižním pólu Marsu ve zmrzlém povrchu oxidu uhličitého. Otvory v Merkurově ementálu jsou ovšem ve skále a jejich okraje i vnitřek mají světlejší barvu než okolní terén. Podle Bleweta nebyly jámy vyhloubeny ani větrem ani deštěm, jak víme, nic takového se na Merkuru nevyskytuje. Za díry mohou jiné síly. Zřejmě žár a extrémní kosmické počasí, protože Merkur je planeta nejbližší Slunci, od kterého ho dělí v přísluní jen 46 miliónů kilometrů.

Určité materiály, například ty, které obsahují síru a jiné těkavé látky se přitom mohou snadno odpařovat. Tak mohou vzniknout nejen póry, ale dalším působením i prohlubně. To, že je Merkur opravdu bohatý na síru, potvrdila i zmíněná kosmická sonda. Překvapující fakta nutí vědce přehodnotit dosavadní představy o tom, jak Merkur vznikal a jak se formoval. Dosud se předpokládalo, že při nějaké gigantické srážce přišel o většinu kamenného pláště, nebo že žár mladého Slunce sežehl vnější vrstvy planety. Obojí by však připravilo Merkur o síru i draslík, protože jsou to prvky s nízkým bodem varu. Ty jsou ale na Merkuru stále přítomny.
Ve zprávě uveřejněné v NASA Science News Blewet uvedl, že pochopení vzniku a formování Merkuru může být cestou k poznání, jak vznikaly další planety. Podivné díry přitom mohou být pouze počátkem. Je to záchytný bod na jednom okraji Sluneční soustavy. Poznatky z horké planety zprostředkované americkou sondou MESSENGER nám ukazují, jak moc jsme se v tomto malém světě, který je v měřítku vesmíru doslova za našimi humny, mýlili.

Detailní snímek Merkuru ze sondy Messenger

Vysíláno v Planetáriu č. 03/2012, 14. - 20. ledna.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

Čtěte také:
Známý - neznámý Merkur
Stále tajemný Merkur

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio