Madeta zvyšuje nákup mléka

8. leden 2004

Největší zpracovatel mléka v zemi, českobudějovická Madeta, nakoupí letos nejméně o deset milionů litrů mléka více než loni.

Zatímco v roce 2003 tak Madeta zpracovala 520,4 milionu litrů mléka, na letošní rok už má od Mlékařského hospodářského družstva Jih, odbytového družstva Mlecoop a individuálních dodavatelů smluvně potvrzen nákup 530 milionů litrů mléka.

Podle generálního ředitele firmy Milana Teplého bylo zvýšení nákupu možné zejména kvůli rozšíření výrobních kapacit ve výrobě přírodních sýrů. "Navýšení dodávek mimo jihočeský region jsme projednali s Mlecoopem. U nás (v jižních Čechách) jsme neměli možnost, tady již všechno mléko vykupujeme," řekl ČTK Teplý. Podle něho bude Madeta letos usilovat o další suroviny. Na leden se největší tuzemská mlékárna s dodavateli dohodla na ceně osm korun za litr. Cenový vývoj v následujících měsících bude záviset na situaci na tuzemském trhu a na subvenční politice, poznamenal Teplý. Loni Madeta platila zemědělcům za litr mléka průměrně 7,76 koruny. Republikový průměr představoval 7,75 koruny. Madeta, jež má šestimiliardové tržby, vyrábí kompletní mlékárenský sortiment. V roce 2002 nakoupila 465,7 milionu litrů mléka. V loňském roce tak nákup zvýšila o 55 milionů litrů. Zhruba 36 procent akcií Madety by podle rozhodnutí představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu měly získat Jihlavské mlékárny. Významnými akcionáři jsou dále společnosti Madevia a pelhřimovské Spojené kartáčovny.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio