Správa jaderných úložišť začíná znovu přemlouvat obce

12. leden 2012
Zprávy z

Správa jaderných úložišť znovu naléhá na obyvatele obcí. Tam, kde má vzniknout potenciální úložiště radioaktivního opadu, budou v letošním roce postupně pořádat veřejné besedy a přemlouvat obyvatele, aby souhlasili s geologickým průzkumem.

Na Vysočině jde celkem o dvě vytipované lokality Rohozná na Jihlavsku a Hodov-Budišov na Třebíčsku, ke kterým teď přibyla i Střítež na Žďársku. Za průzkum SÚRAO na základě nového vládního nařízení nabízí základ 600 000 korun a 30 haléřů ročně za 1 metr čtvereční zkoumaného území v katastru obce. Peníze půjdou z Jaderného účtu a obce si tak do svého rozpočtu můžou ročně přilepšit až o několik milionů korun. I když většina obyvatel s úložištěm pořád nesouhlasí, postupně se objevuje stále více kladných názorů. „Ať proběhne znovu referendum. Vyloženě to neodmítám. Když by tady měly být nějaký pracovní místa, jsem pro,“ říká paní Dana z Náramče.

Díky příspěvku od státu by si za geologický průzkum nejvíce polepšil Hodov na Třebíčsku, který by ročně do svého rozpočtu mohl získat až 3,5 milionu korun. Špatně by na tom se 2,5 miliony nebyla například ani Oslavička, Rohozná nebo Nový Rychnov.

autor: Michal Malý
Spustit audio