Nejmenší obratlovec světa

12. leden 2012
Monitor

Nově objevovaní obratlovci jsou stále menší a menší. Nejnovějším rekordmanem se stala žabka, která měří jen něco přes 7 milimetrů.

Žabka – či spíše žabička – s latinským jménem Paedophryne amauensis pochází z pralesů Papuy Nové Guineje. Jejím objevitelem je Christopher Austin z Louisianské univerzity, který již popsal několik nových druhů žab, plazů a parazitů. Sám přiznává, že lovit v pralese nepatrné žabky, které vydávají jen jakési hmyzí pištění, byla náročná práce. Objev miniaturního obojživelníka však má velký význam. Žabka v průměru měří od špičky čenichu po konec těla jen 7,7 mm, což znamená, že je nejméně o dvě desetiny milimetru menší než dosavadní rekordman – kaprovitá ryba Paedocypris progenetica, která pochází ze Sumatry.

Žába Paedophryne amauensis tak znovu posunula známé hranice velikosti obratlovců. Změnil se také základní náhled na prostředí, které druhy s extrémní velikostí těla obývají. Největší obratlovec – plejtvák obrovský – i dosud nejmenší obratlovec – rybka ze Sumatry – žijí ve vodě. Nabízela se teorie, že extrémní velikost obratlovců je spojena s vodním prostředím, které usnadňuje její vývoj. Nově objevená žabka však dokazuje, že miniaturním obratlovcům se daří i na souši.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio