Mladí ladí jazz i letos, představili program

12. leden 2012

Pražský festival, který chce jazz zpřístupnit mladým lidem, pokračuje na jaře třetím ročníkem. Mezi headlinery je Portico Quartet, tradiční cena pro mladé kapely má nový název JazzFruit.

„Zapojováním mladých interpretů a vůbec organizací celého festivalu míníme podpořit tuzemskou jazzovou scénu. Mladým jazzmanům chceme dát šanci si zahrát na jednom podiu s již zavedenými interprety a představit se široké veřejnosti,“ vysvětluje jedna z organizátorů festivalu, Lucia Gogoláková. Festival od 13.4. do 3. 5. představí mladé talentované kapely i známé umělce, od klasického jazzu až po fúze různých stylů.

Portico Quartet s novým albem

Lákadlem prvního večera bude slovenská kapela ZVA 12-28 Band, která podle organizátorů „překonává bluesový stereotyp“, např. zapojením houslí a prvků lidové hudby.

Na druhý večer přijal pozvání britský nu-jazzový projekt Portico Quartet, jenž navštíví festival v rámci evropského turné k podpoře nového alba. Na desce, která vyjde koncem ledna, propojují nové zkušenosti a vlivy. Oproti jejich dřívějšímu hudebnímu projevu je nová deska více elektronická, ovlivněná tvůrci převážně elektronické hudby jako jsou Burial či Mount Kimbie, případně zvukovými experimentátory typu Flying Lotus.

Na třetím koncertním večeru se představí maďarský saxofonista Tony Lakatos, který ve spojení s německým trumpetistou Axelem Schlosserem připravuje speciální projekt pouze pro Mladí Ladí Jazz. V jeho rámci vystoupí zmínění umělci s několika mladými českými hudebníky. „Propojíme svoje zkušenosti s jejich talentem a invencí,“ komentuje Axel Schlosser.

Vyvrcholením celého festivalu bude křest nového alba Šunen Savore zpěvačky Idy Kelarové spolu s její skupinou Jazz Famelija. Poslechněte si ukázku z připravovaného alba:

Soutěž kapel s novým názvem Nedílnou součástí festivalu Mladí ladí jazz bývá soutěž mladých jazzových kapel, tentokrát pod novým názvem JazzFruit. Do soutěže se může přihlásit hudební skupina, jejíž členové nepřekročili věk 30 let, případně kdy pro alespoň 75 % uskupení platí toto pravidlo. Zároveň kapela nesmí mít komerčně distribuované album (pevnou smlouvu s distribuční společností či promotion agenturou).

Tento rok vítěze příspěvku v hodnotě 30 000 Kč na nahrání debutového alba (přesněji 20 000 Kč plus 15 nahrávacích hodin ve studiu 3Bees) vybere odborná porota s přispěním hlasování fanoušků na webu festivalu. Uzávěrka přihlášek je 29. února 2012, přihlášku si lze stáhnout zde.

Festival pořádá sdružení Nerudný fest a jeho organizátoři podle svých slov chtějí „zpřístupnit jazzovou hudbu mladým lidem a odstranit překážky, které se s poslechem jazzu v našem hlavním městě pojí.“ Z vítězů minulých ročníků vydala dvé debutové album skupina Fanfán Tulipán, loňský vítěz Quattro Formaggi by je měl vydat v brzké době.

02254615.jpeg

Program festivalu : 13.4. – klub Jazztime 3 finalisté soutěže JazzFruit Quattro Formaggi, vítěz 2. ročníku soutěže ZVA 12-28 Band (SK)

20.4. – Palác Akropolis Bitosti Poetic Filharmony Portico Quartet (UK)

26.4. – klub Jazzdock Final Vision Helbock - Frick duo (AU) Axel Schlosser - Tony Lakatosh feat. Czech musicians (GE + HU + CZ)

02440558.jpeg

3.5. – Lucerna Music Bar Vítěz soutěže pro mladé jazzové formace - JazzFruit Ida Kelarová a Jazz Famelíja a křest CD Šunen Savore

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.