Nové knihy

12. leden 2012

Jaké zajímavé knižní tituly se objevily na novoročních knižních pultech?

Nakladatelství Argo vydalo v edici Každodenní život studii francouzského historika Michela Pastoureaua nazvanou Medvěd. Dějiny padlého krále. Předmětem této práce, jak název napovídá, se stalo zvíře; nikoli zvířecí jedinec, nýbrž druh - medvěd hnědý. Těžiště knihy spočívá v evropském středověku, kdy tato lesní šelma, v dané době pokládaná za krále zvířat, narazila na odmítavý postoj křesťanských teologů a začala být ve volné přírodě systematicky vybíjena. Pravdou je, že medvěd byl předmětem uctívání u Germánů, Slovanů, Keltů i dalších národů. Bojovníci se ho snažili napodobit a nechávali do sebe vstoupit jeho moc při divokých rituálech. Byl pokládán za ztělesnění síly i za mimořádnou bytost, stojící mezi světem zvířat a lidí, ba dokonce za předka či příbuzného člověka. I proto byla jeho existence opředena řadou mýtů a pověr. Hlavně však bylo toto „ďábelské zvíře", jak jej nazval svatý Augustin, uctíváno coby barbarské božstvo. A jak píše autor: „Od Alp až po Balt vystupoval medvěd jako Kristův soupeř. Církev mu musela vyhlásit válku a svrhnout ho z jeho trůnu i oltářů." Povedlo se téměř dokonale. Krom fyzické likvidace musel medvěd v symbolické rovině nejprve postoupit trůn lvu a postupně prošel proměnou, která z respektované šelmy učinila opovrhované jarmareční a cirkusové zvíře. Ovšem ve 20. století se podle autora kruh uzavřel a medvěd se stal opět tím, čím býval - společníkem člověka, jeho ochranným božstvem, ba dokonce fetišem - ovšem už jen v podobě plyšového medvídka, strážce dětských snů a předmětu dětské adorace. Knihu přeložila Irena Kozelská.

Z dalších knižních novinek připomeňme např. svazek Básně a Brundibásně z pozůstalosti Jiřího Pištory. Neprávem opomíjené básnické a esejistické dílo tohoto autora náleží do existenciální linie české literatury. Pištorovo metafyzické nazíránítragiky lidského údělu se vyostřilo během sovětské okupace. Před svým dobrovolným odchodem ze života v roce 1970 napsal: „Debakl mého života je jen součást děsivého mravního debaklu této společnosti. Zničili jsme v srdci generací poslední trosky cti. Neumím se tu pohybovat. Děsím se samoty, protože je to samota nevykoupená, samota přikázaná, nikoli samota-dar: samota smrt." Knihu vydalo nakladatelství Host.

Nakladatelství Dauphin připravilo k 90. narozeninám spisovatele Františka Listopada první svazek jeho Sebraných spisů. Soubor obsahuje verše z let 1943 až 1981 a v poetické zkratce odráží autorovu pestrou životní pouť. Po komunistickém převratu zamířil tvůrce do Portugalska, kde žije dodnes a kde se stal mj. ředitelem tamějšího Národního divadla. Ačkoli je autorem i řady portugalsky psaných knih, svoji mateřštinu, zejména v poezii, nikdy neopustil.

Na konec jsem si nechal knihu určenou taktéž milovníkům básnictví. Je jím literárněvědná publikace Josefa Štochla zabývající se z evropského kontextu tvorbou Jiřího Ortena. Versologické a poetologické výzkumy, polemicky navazující na práce Štochlova učitele Miroslava Červenky, doplňují nová zjištění biografické i pramenné povahy. Knihu pod titulem Svět díla Jiřího Ortena vydala nakladatelství Torst a Aula.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio