V indickém exilu

14. leden 2012
Sedmý světadíl

V Indii nesídlí jen nejznámější tibetský emigrant dalajlama. V exilových vesničkách žije také několik tisícovek tibetských dětí.

Přesný údaj o tom, kolik Tibeťanů v Indii žije, neexistuje. Nejčastější odhady se ale pohybují okolo 100 000. Čínská vláda pak uvádí, že na jejím území žije přibližně 4, 5 milionů příslušníků tibetského etnika.

Nový domov

Tibeťané začali do Indie odcházet po roce 1959. Tehdy sem po krvavě potlačeném povstání proti čínské vládě utekl právě dalajlama. S povolením indické vlády založil ve měste Dharamsála tibetskou exilovou vládu a mezi její nejdůležitější úkoly patří od počátku i péče o nově příchozí Tibeťany.

V tomto úsilí jí pomáhá celá řada dobročinných organizací a jednou z nich je i ostravské občanské sdružení MOST. Do spektra jeho aktivit patří mimo jiné i podpora tibetských dětí, které žijí v indických exilových vesničkách.

„Hodně dětí z Tibetu utíká přes hory do Indie, aby se dostaly do exilu a hlavní důvod proč utíkají je to, aby dosáhly vzdělání,” říká Jana Neboráková z tohoto občanského sdružení. Celý rozhovor o jejích zkušenostech s emigrací tibetských dětí si můžete poslechnout zde:

autor: Lucie Christovová
Spustit audio