Na Pustevnách začínají vyrůstat ledové a sněhové sochy

13. leden 2012

V Beskydech včera zahájili práce výtvarníci ze střední a východní Evropy, začalo 14. mezinárodní sympozium Sněhové království.

Díky nadmořské výšce připomínají Pustevny narozdíl od zbytku Zlínského kraje skutečně sněhové království. Jako první dorazili tuzemští sochaři.

Mezi nimi je také Igor Kalina, který letos přivedl navíc kolegu Daniela Talaveru. „Přivezl jsem si kamenické nářadí, ale uvidíme, co uplatním,“ prozradil Talavera.

V obřím stanu mezi stovkami ledových kvádrů se svižně otáčejí David Kubec a Jakub Šimek z Českých Budějovic. „Vznikne z toho Don Quijote de la Mancha,“ prozradili, „musíme být hlavně trpěliví, nedá se to uspěchat.“

Organizátoři museli na Pustevny navézt tuny materiálu. „Jen ledových kvádříků jsme připravili přes dvě stovky,“ prozradila za pořadatele Dagmar Hrabalová, „vznikne celkem osm ledových soch a tři sněhové.“

Vítěz profesionální části Sněhového království bude vyhlášen tuto neděli odpoledne. Příští týden k dílům profesionálů přibudou také sněhové sochy, které vytvoří děti.

autor: rv
Spustit audio