Ilegální „bushmeat“ rozšiřuje viry

13. leden 2012
Monitor

Ilegální obchodování s masem divokých zvířat napomáhá šíření potenciálně nebezpečných virů mezi různými kontinenty.

Problematika „bushmeat“ je známá především ve vztahu k ohroženým africkým druhům. Existují také obavy, že přispívá k šíření virových nemocí, kterými se lidé mohou nakazit od zvířat. Pilotní studie amerických vědců naznačuje, že toto riziko nehrozí jen v Africe, ale také v Severní Americe a Evropě, kam se maso divokých zvířat dováží ilegálně a neprochází veterinární kontrolou.

Největším dovozcem bushmeatu jsou Spojené státy. Vědci identifikovali vzorky masa zabavené na letišti a hledali v nich patogenní viry a bakterie. Mezi nimi bylo maso různých druhů primátů včetně šimpanzů, paviánů, mangabejů a kočkodanů, ale také maso hlodavců jako jsou krysy a řekomyši. Výsledky screeningu dokazují, že rizikové je především maso primátů, ve kterém se vyskytují retroviry (simian foamy virus) a herpesviry (cytomegalovirus a lymphocryptovirus).

Tyto viry jsou přenosné na člověka, ale pro zdravé lidi nepředstavují žádné významné riziko. Výsledky studie přesto vyvolávají obavy – přibližně 75 % nových nemocí pochází od zvířat. Retroviry jsou navíc známé svou schopností „přeskakovat“ mezi živočišnými druhy, jako to udělal virus HIV. A samozřejmě není vyloučeno, že výsledky studie jsou jen špičkou ledovce a že v nezabaveném bushmeatu číhají i skutečně nebezpečné viry.

Zdroj: PLoS ONE

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.