Totálně rezistentní bakterie TBC

13. leden 2012
Monitor

V Indii se objevil kmen bakterií tuberkulózy, který odolává všem známým antibiotikům první a druhé volby.

Bakterie Mycobacterium tuberculosis, která vyvolává tuberkulózu, se antibiotikům přizpůsobuje už dlouhá léta. Na počátku 90. let minulého století byly popsány kmeny, které vzdorovaly hojně využívaným antibiotikům první volby jako je isoniazid a rifampin. V roce 2006 vědci popsali široce rezistentní bakterie (extensively drug resistent, XDR), na které neplatily ani nákladnější a méně často užívaná antibiotika druhé volby. Nyní se zdá, že bakterie tuberkulózy dosáhly na nejvyšší metu a vytvořily kmen, který je rezistentní vůči všem známým antibiotikům první a druhé volby. Není vyloučeno, že by na bakterie mohly působit léky jako thioacetazone, ale ty mají velmi závažné vedlejší účinky.

První podezření, že existují totálně rezistentní bakterie tuberkulózy (totally drug resistent, TDR), vyvolaly dva případy onemocnění v Itálii z roku 2007. O dva roky později se podezření potvrdilo u skupiny 15 pacientů z Íránu. Od té doby se totálně reistentní bakterie neobjevily - až dosud. Indičtí lékaři mají dvanáct potvrzených případů, z nichž už tři byly smrtelné. Nakažené pacienty se snaží izolovat a zabránit tak šíření nebezpečných bakterií. Odhaduje se, že v hustě zalidněné Indii každý pacient s tuberkulózou nakazí 10 až 20 lidí za rok, a proto není důvod předpokládat, že totálně rezistentní kmen bude méně přenosný než ty obyčejné.

Zdroj: Clinical Infectious Diseases

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.