Povadlý Lindstrøm života

13. leden 2012

Norský producent Hans-Peter Lindstrøm, který má masivní podíl na oblibě tzv. kosmického diska, před čtyřmi lety nadchl svým povedeným debutem Where You Go I Go Too. Nyní tenhle talentovaný seveřan přichází s druhým albem Six Cup of Rebel.

Zatímco Lindstrømova prvotina nabídla opojný symfonický elektropop, na loňské spolupráci se zpěvačkou Christabelle norský producent ne zcela úspěšně zkoumal napětí mezi svou psychedelickou taneční produkcí a ženským zpěvem. Deska Real Life Is No Cool, ovlivněná osmdesátkovým popem, funkem a housem, byla mdlou kolekcí, která nejvíc připomínala fádní pastiš. Bohužel, Lindstrømova druhá sólovka Six Cups of Rebel na tom (i přes slyšitelnou ambicióznost) není o mnoho lépe.

Lindstrøm tu vsadil na pumpující funkový sound a monumentálně klenuté kompozice čerpající inspiraci z myriády zdrojů. Přesto si nejsem tak úplně jist, jestli tahle nahrávka udělá radost vyznavačům jeho kdysi ohromujících kosmických orgií; spíš bych řekl, že největší užitek z ní budou mít vyznavači prog-rockové syntezátorové masturbace.

02529096.jpeg

Abychom nebyli nespravedliví, Lindstrøm tu zkouší i nějaké ty nové fígle: desku otevírá nečekanými kaskádami chrámových varhan a vůbec poprvé zapojuje do skladeb svůj vlastní vokál, který využívá výhradně k opakování nonsensových manter. Ty jsou sice místy docela funkční (Deja Vu), většinou však otravné (excentrický falzet a zkreslení ve skladbě Magik). Mnoho tracků tu potvrzuje fakt, že nestačí, když se toho v nich hodně děje; jednotlivé vrstvy tady totiž nedávají dohromady svěžejší, spektakulárnější celek, spíš paradoxně podněcují k podezíravým myšlenkám o neopodstatněné kompoziční troufalosti a přispívají k čím dál intenzivnějším pocitům nudy.

Nadšení z tvorby, jak vidno, není vždy úměrně přenositelné na posluchače: navzdory několika nesporně povedeným pasážím tak zanechává Lindstrømova novinka posluchače v rozpacích. Touha po nadpozemských výšinách zkrátka zavedla norského zvukového astronauta na zcestí; chlapík, který je už léta pevnou součástí severského žánrového producentského souhvězdí (Prins Thomas, Todd Terje, Bjørn Torske, Diskjokke) možná začíná tak trochu vyhasínat.

Spustit audio