Tygří kluci se přestěhovali do většího výběhu

17. leden 2012

Minulý týden proběhlo v ostravské zoologické zahradě velké stěhování tygrů: samice Maja se se svými dvěma tygřími kluky Edou a Eltonem přemístila do výběhu samce Thara, otce mláďat. Ten nyní pobývá v samičím výběhu.

Důvodem výměny tygrů bylo to, že výběh samce je o něco větší než prostor, který Maja s kluky doposud obývala. Eda s Eltonem, kteří přišli na svět 2. června minulého roku, rostou jako z vody a pomalu dorůstají svou mámu. Od ní se také učí být správnými tygry, a proto dostali pro své hry a vzájemné honičky k dispozici větší výběh.

Oba výběhy spolu bezprostředně sousedí, takže poté, co byl Tharo přechodně uzavřen ve vnitřním prostoru, otevřel se „šíbr“ (kovová posuvná dvířka) oddělující oba venkovní výběhy pro Maju s mláďaty. Maja vběhla do staronového prostoru jako první, aby zkontrolovala, že je výběh pro její potomky bezpečný. Oba tygří kluci se odvážili do neznáma teprve po chvíli, přičemž všechno pečlivě prozkoumávali a očichávali.

Chovné zařízení pro tygry v ostravské zoo pochází ze 70. let minulého století. Vzhledem k tomu, že tygři ussurijští patří v přírodě mezi nejohroženější poddruhy tygra, chce ostravská zoo pokračovat v jejich doposud úspěšném chovu a být nadále zapojena do Evropského záchranného programu (EEP). „Proto také usilujeme o vybudování moderních výběhů splňujících nároky současného chovu těchto největších koček světa. Po slonech, medvědech, hroších, supech, orlech a dalších zvířatech by se tak i ostravští tygři měli v nejbližších letech dočkat nového bydlení. Velké přírodní výběhy vyrostou v blízkosti výběhu pro velbloudy,“ sdělil ředitel Zoo Ostrava Petr Čolas.

Mladý tygr objevuje nový výběh

Eda a Elton zůstanou v Ostravě ještě zhruba rok, poté budou v rámci záchranného programu převezeni do jiných evropských zoo ke geneticky vhodným samičkám, aby se mohli zapojit do další reprodukce. Přesuny zvířat se v těchto případech uskutečňují zdarma, tzn. že se nejedná o žádný obchod se zvířaty.

autor: Zoo Ostrava
Spustit audio