Aranka upevňuje světový rekord – nakladla šestou snůšku!

17. leden 2012

Z osmi vajec slavné varanky by se měli malí dráčci vyklubat maximálně za 210 dnů.

Samička varana komodského Aranka, která nyní jako jedna z tváří Zoo Praha shlíží z plakátů a billboardů kampaně Seznamte se!, včera nakladla svou již šestou snůšku. Výrazně tak překonává někdejší držitelku rekordu z Washingtonu, jež se v 90. letech rozmnožila třikrát.

„Aranka vejce jako obvykle uložila pod betonovou podlahu expozice,“ líčí kurátor chovu plazů Petr Velenský. „Velmi pečlivě a citlivě vejce čenichem upěchovala k vnější hraně bazénu, 1,5 metru pod povrchem. Vajec je celkem šestnáct. Osm oplozených o velikosti 9,5x6 cm a váze 150 až 185 gramů a osm neoplozených, která jsou o třetinu menší,“ popisuje kurátor plazů.

Aranka a Leonardo

Vejce jsou nyní uložena v líhni při teplotě 31 stupňů Celsia. Malá „dráčata“ by se z nich měla vylíhnout za 192 až 210 dní.

„Aranka se proslavila nejen počtem mláďat, ale také tím, že některá z nich jsou partenogenetického původu,“ připomíná ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a dodává: „ Právě Aranka je základem naší světové úspěšnosti v chovu těchto největších ještěrů.“

Poté, co Arance v roce 2010 zemřel její partner Draco, s nímž počala 30 mláďat, k ní chovatelé připojili staršího samce Leonarda. Samička se velmi snažila získat jeho přízeň, ale protože Leonardo již zřejmě není rozmnožování schopen, Aranka následující dvě snůšky vyprodukovala tzv. partenogenezí, tedy rozmnožením bez účasti samce, při kterém byla sama matkou i otcem svých mláďat. V tuto chvíli však není jasné, zda je tomu tak i v případě prozatím poslední, nedělní snůšky.

Kompletní snůška

Na odpověď si budeme muset počkat do doby, než se malí draci vylíhnou a budou provedeny genetické testy.

autor: Zoo Praha
Spustit audio