Desítky ochránců přírody v Plzeňském kraji sčítaly vodní ptáky

16. leden 2012

Do Mezinárodního sčítání vodních ptáků se o víkendu zapojily také ornitologové a ochránci přírody v Plzeňském kraji. Tato akce u nás probíhá pravidelně vždy v polovině ledna už od roku 1966 a patří k nejrozsáhlejším monitorovacím projektům ve světě.

Na Plzeňsku sčítání probíhalo například na řece Úslavě nebo Borské přehradě. Tři posádky na kanojích vyjely na řeku Berounku, kterou si rozdělily na jednotlivé úseky a celkem musely zvládnout více než 50 říčních kilometrů, z Plzně do Zvíkovce.

Ornitologové se také shodli, že letošní sčítání vodního ptactvo bylo náročnější než v letech předchozích, protože kvůli teplému počasí zimují ptáci nejen na řekách, ale také na nezamrzlých rybnících. V Plzni se proto sčítalo také na boleveckých rybnících, kde letos zimují stovky labutí. Vzácným návštěvníkem Velkého boleveckého rybníka je pak pár severských labutí zpěvných.

V rámci sčítání ornitologové zjišťovali početnost jednotlivých druhů vodních ptáků, to jestli se počty zvyšují, snižují nebo jsou stabilní, což pak pomáhá například k vytipování významných lokalit vodního ptactva. Sčítání probíhá na pěti kontinentech a koordinuje ho centrála v Holandsku. V České republice museli ornitologové zmapovat na šest set lokalit.

autor: čer
Spustit audio