Veterinární zákrok u servala Batula

17. leden 2012

Známý samec servala ze Zoo Dvůr Králové jménem Batul se včera musel podrobit veterinárnímu zákroku. Po zánětu slinné žlázy mělo zvíře oteklý krk a část hlavy. MVDr. Jiří Váhala místo zánětu otevřel a vyčistil. Po zákroku se Batul bez problémů probudil a daří se mu dobře.

15letý samec servala Batul a samička Hýta jsou v královédvorské zoo legendárním párem kočkovitých šelem. Zplodili spolu již 44 mláďat (v roce 2011 to byli 3 potomci) a na výchově se vždy podíleli oba rodiče, což je naprosto výjimečné. Batul byl vždy svým mláďatům vynikajícím otcem a jeho péče o koťata dovolovala Hýtě v době mateřství více odpočívat. Obě zvířata jsou velmi klidná a pro svou povahu a rodinný život oblíbená návštěvníky i chovateli.

Batul je přes svůj vyšší věk (17. 10. 2012 mu bude 16 let) v dobré zdravotní kondici, ale přesto se musel podrobit veterinárnímu zákroku. Před 14 dny se mu na krku objevila boule. Veterinární lékař diagnostikoval zánět slinné žlázy a servalovi byla nasazena antibiotika. Ta sice zánět zmírnila, ale nezastavila, a tak musel Batul podstoupit chirurgický zákrok. Operaci provedl veterinární lékař MVDr. Jiří Váhala, který místo zánětu otevřel, vyčistil a lokálně ošetřil. Anestezie zvířete byla využita i k jeho celkové zdravotní prohlídce a závěrem byly servalovi důkladně vyčištěny uši.

MVDr. Jiří Váhala ošetřuje servala

„Po narkóze se Batul bez problémů probudil a je znát, že se mu ulevilo. Hnisající ložisko tlačilo i směrem k čelisti, takže v poslední době neměl ani zájem o jídlo. Dnes si už pochutnal na čerstvém mase. Ještě několik dní mu budou nastřelováním aplikována antibiotika a závěrem týdne bude provedena kontrola. Myslím, že bude vše v pořádku a třeba se i letos dočkáme mláďat od našich rekordmanů. Servalové se totiž mohou dožít až kolem 20 let“, sdělil zoolog Bc. J. Brokeš.

autor: Zoo Dvůr Králové
Spustit audio