Vyšla knižní sonda do slovenského jazzu

19. leden 2012

Kniha mapující starší slovenský jazz bude pokřtěna příští týden v bratislavském klubu Hlava 22.

Publikaci s názvem Jazz na Slovensku 1940-1970 vydalo občanské sdružení SkJazz. Publicista Alexander Strieženec ji pojal jako soubor rozhovorů se slovenskými hudebníky, kteří jazzovou scénu na Slovensku ve zmiňovaných letech utvářeli. Mezi pamětníky na tu dobu se tak ocitli např. Laco Déczi, Karol Ondreička, Pavol Zelenay, Juraj Henter, Braňo Hronec, Miloš Jurkovič, Igor Čelko, Vlado Vizár, Gabriela Hermélyová, Roman Hošek a Ján Hajnal a další. Součástí knihy je i základní chronologie slovenského jazzu v daném období.

Kniha, která prý bude mít časem pokračování, je jednou z mála, které se slovenskému jazzu věnují. Jak však podotkl Lubomír Dorůžka v čerstvé recenzi pro časopis Harmonie, bylo by na ní co zlepšovat, zejména co se týče editorského přístupu:

„To všechno je cenný, pracně a záslužně vydobývaný materiál a autoru i vydavatelství za něj patří dík. Čeká však na někoho, kdo by z něj vytvořil souvislý a třeba i kritickou charakterizací vybavený pohled na to, co bychom se rádi dozvěděli o osudech jazzu u našich sousedů, kteří i dnes v praxi dokumentují paralelu jazzových dějů, zvratů a osudů v našich dvou sousedních zemích. Doufejme, že slibovaný druhý díl této práce alespoň informace a dění po roce 1970 doplní poněkud komplexnějším a přehlednějším způsobem,“ napsal Dorůžka v recenzi, která vyjde v Harmonii koncem ledna.

Autor knihy Alexander Strieženec je aktivním hudebníkem, pedagogem a publicistou. Vydal knihu Bubny a bubeníci a v časopise Muzikus se prezentuje sérií článků Bubenické postřehy.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.