Londýn 60. let v Paříži

18. leden 2012

Pařížské Forum des Images a Forum des Halles připravily na leden filmovou retrospektivu mapující tzv. swingující Londýn 60. let se sérií filmů, které dokumentují mimo jiné i spolupráci režiséra Richarda Lestera se skupinou Beatles.

Hlavním městem hédonismu 60. let se stal tak trochu překvapivě Londýn snad i proto, že jinde mysleli více na politiku, dědictví 2. světové války či dokonce revoluci. Šedivý Londýn poznamenaný dramaty mladých rozhněvaných mužů Osborna či Pintera najednou ovládla móda krátkých sukní, život ubíhal v tempu zábavných večírků. Ulice voněly svobodou, ale hlavně chutí si bezstarostně užívat. A tehdy z rádia zněly městěm, kde lidé snili o ideálech, lásce a naději, že lze naši civilizaci začít jaksi znovu a lépe, také písničky skupiny Beatles a dalších nových kapel.

Program filmové retrospektivy Swingujícího Londýna v lednu uvádí v první řadě filmy Richarda Lestera, který byl někdy nazýván "pátým členem" Beatles. Diváci shlédnou Perný den z roku 1964 i snímek Help z roku následujícího, které zachycují poezii této nejslavnější hudební skupiny všech dob. Okouzlující naivitu časů blížící se sexuální revoluce, kdy se z avantgardního divadla v Londýně Artslabstal po odstranění sedadel největší gauč své doby, odrážel i Lesterův další titul Knack. Příběh zachycuje patálie mladíka, který se od svého misogyního kamaráda učí, jak dostat ženu do postele. Když se ale seznámí se sladkou vesnickou naivkou Nancy přijíždějící do Londýna, ukáže se být impotentním. Naproti tomu jeho dosud lhostejný parťák se vrhá do dobrodružství s cizí kráskou. Co je tu zajímavé, burleskní montáž tu pomocí ozvláštněného zvuku evokuje i první psychedelickou scénu v kinematografii.

Muselo být opojné nebrat nic vážně a přitom se oddávat vlastním citům a snům jako Rebecca ve filmu Dívka na motocyklu Jacka Cardiffa z osmašedesátého.Pod koženým oblekem nahá kráska ujíždí na motorce od nudného manžela za vysněným milencem, aniž by na chvíli zapochybovala o tom, že to všechno nemůže dobře dopadnout. V hlavní roli se tu objevila zpěvačka Marianne Faithfull.

Tehdejší lidé si mysleli, že lze podobně pít a žít bez zábran až do časného rána, hledat lásku pomocí drog a osvobozovat se ze společenských konvencí. Zdálo se jim, že jsou s to se zbavit válek a utrpení rozděleného světa, pokud opustí rodiny či se vzdají věrnosti. Dovedli ještě stárnout s iluzemi, nikoliv jenom s cynismem a pragmatičností. Proměnu doby, která zemřela na násilí, drogy či šok z vraždy Charlese Mansona, ukazuje thriller Performance Nicolase Roega. Příběh už zcela jiného typu vypráví tísnivé drama o tom, jak se v domě stárnoucí rockové hvězdy v podání Micka Jaggera schovává mafián. Pařížský program ale nakonec doplňuje i řada hudebních filmů ze stále napínavější doby. Godardův titul Sympathy forthe Devil, který provází hudba Rolling stones, například dokumentuje zrod kontrakultury a vůbec kulturní opozice vůči společnosti i na příkladu hnutí tzv. Černých panterů. Lednový nostalgický festival pak na závěr líčí, jak se z natřásajícího Londýna stalo posléze město tvrdé muziky, zhnusení a subverzivního punku, připraveného všechno na protest zničit. Ale to už byla trochu jiná písnička.

autor: Michal Procházka
Spustit audio