Geografie Slovinska

19. leden 2012
Třetí dimenze

Slovinsko patří k zemím s mimořádně zajímavou morfologií. Přírodní podmínky zároveň ovlivnily jeho historický vývoj...

Slovinský týden nás zavede do hor. Třetí dimenze se nejdříve bude věnovat kopcům a pohořím této malé alpské země. Provedeme vás moderním muzeem slovinských hor v Mojstraně v Julských Alpách. Tam uděláme portrét dalších pohoří a krasových oblastí. Putování po mapě Slovinska však nepovede jen z vrcholu na vrchol. Připomeneme si, že tato malá země leží na pomezí tří oblastí. Část je v Alpách, další díl na Jadranu a zbytek v úrodné Panonii. Podle toho je členitá i hranice Slovinska se sousedními státy. Zastavíme se proto například u vod Piranského zálivu, kde nás budou zajímat vztahy s Chorvatskem či Itálií.

Slovinsko je zemí kontrastů.

Nakolik ovlivňují přírodní podmínky ekonomiku i politiku Slovinska? Čím jsou specifické jeho přírodní klenoty? Znají obyvatelé ČR Slovinsko opravdu dobře?

V Mojstraně Leonardu poskytl rozhovor ředitel Horského muzea Miro Eržen, hostem Martina Ježka ve studiu bude slovenista Radek Novák.

Třetí dimenze začíná dnes ve 14.00.

Témata Třetí dimenze od 16. ledna do 20. ledna:

Pondělí: budova proměn i historie
Úterý: skryto v překladu
Středa: alchymisté Rudolfa II.
Čtvrtek: dnešní Slovinsko
Pátek: citizen science

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.