Horní nádraží v Karlových Varech se možná už letos začne stavět

19. leden 2012

V plném proudu jsou přípravy na výstavbu nového terminálu Horního nádraží v Karlových Varech. Provizorní stavba z 50.let minulého století už dávno nevyhovuje. Současný majitel, České dráhy, přestavbu areálu připravuje déle než 15 let. V letošním roce by se ale situace mohla konečně změnit.

Národní železniční dopravce už má k dispozici všechny dokumenty pro žádost o stavební povolení. Autorem projektu nové výpravní budovy je architekt Petr Franta. Nový dvoupodlažní objekt nahradí stávající výpravní budovu. Předpokládaná cena stavby je 46,5 milionů korun.

Karlovy Vary byly napojeny na evropskou železniční síť, kterou využívali hosté k dopravě do světoznámých lázní, v roce 1870. O necelých 30 let později byla dokončena stavba rozsáhlého nádraží. To bylo později zničeno spojeneckým bombardováním na konci druhé světové války. Na přelomu 40. a 50. let byla část výpravní budovy provizorně opravena a v této podobě setrvala dodnes. Pozůstatek významné nádražní budovy je tak bez historické hodnoty a jedinou památkou zůstává litinové zastřešení nástupiště.

Současná podoba Horního nádraží v Karlových Varech
autoři: zdt , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio