Už za několik měsíců začne čištění řeky Ostravice, zaplatí to stát

19. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Řeka v centru Ostravy se má proměnit v místo pro odpočinek. Vodní tok ale před tím potřebuje očistu, kterou má zajistit stát. Jde například o prodloužení odpadovodu z Biocelu Paskov a taky odtěžení nánosů.

Ministerstvo financí na obnovu řeky v Ostravě dá zhruba 380 milionů korun. Za státní peníze mají firmy zbavit Ostravici nánosů a také prodloužit odpadovod z Biocelu Paskov, tak aby voda v centru města byla čistá.

Úřad už začal hledat firmu, která to zajistí. „Termín nabídek je stanoven na 15. března a rádi bychom, aby se ty práce zahájily v květnu,“ upřesnil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Město pak s pomocí evropských dotací vybuduje rekreační zázemí. „Na tuhle zprávu čekáme zhruba rok. Posledního půl roku velmi netrpělivě. Mohu říct, že to přišlo za minutu dvanáct, komentuje primátor Ostravy Petr Kajnar.

„Kdyby ta soutěž nebyla vyhlášena v průběhu několika dnů nebo týdnů, tak bychom museli zahájit všechny ostatní práce bez toho, že by byly odstraněny následky průmyslu a spustit tu stavbu. To by strašně degradovalo výsledek té sanace,“ dodává primátor.

Město chce stavět cyklostezky, slunící plochy, jezy a taky třeba loděnici pro vodáky. S některými pracemi už začalo.

autor: mik
Spustit audio