Jedna z lagun v Ostravě by se mohla proměnit ve skladiště ropných látek

19. leden 2012

Požadují to firmy, které ekologickou zátěž likvidují. Moravskoslezský kraj ale mezisklad odmítá.

Práce na ostravských ropných lagunách utichly. 200 tisíc tun olejů a odpadů už bagry zpracovaly a teď úřady řeší, co bude dál. V lagunách totiž další desetitisíce tun zůstávají.

Krajští úředníci teď zkoumají klíčové integrované povolení. Mají rozhodnout, jestli ho prodlouží a případně jaké nové podmínky Sdružení firem Čistá Ostrava dají.

Konzorcium mimo jiné požádalo, aby palivo vzniklé z kalů mohlo rok a půl skladovat přímo v prázdné laguně. Náměstek hejtmana Miroslav Novák nesouhlasí.

„Ten materiál je prašný a druhá věc je to, že skutečně hrozí nebezpečí, že když nestanovíme pevné termíny, dokdy musí být sanováno a odstraněno se vším všudy, to znamená i s tím hotovým výrobkem, tak bychom se nikdy nemuseli dočkat konce,“ vysvětluje hejtmanův náměstek.

Sdružení firem Čistá Ostrava dnes odmítlo reagovat s tím, že se vyjádří, až úředníci příslušná povolení vydají a stát potvrdí, že zakázka bude pokračovat. Nekomentuje ani požadavek Ostravy.

Vedení města totiž přišlo s tím, že chce finanční záruky. Aby byly peníze, pokud by se pro palivo nepodařilo získat odběratele. Podle primátora Petra Kajnara jde o pojistku.

„Abychom měli jistou, že se to palivo nebude vozit z místa na místo a někde se pokoutně prodávat a nebo nám jako městu nezůstane na krku,“ říká primátor Ostravy.

Integrované povolení by úředníci mohli vydat za několik týdnů. Až poté úřady rozhodnou, jestli práce budou pokračovat stejným systémem jako dosud.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu