Obyvatelé Lošova protestují proti plánované zástavbě

20. leden 2012

Obyvatelé olomoucké městské části Lošov mají obavy, že v areálu bývalé lesní školky vyroste nové satelitní městečko. Sepsali proto petici, ve které žádají olomouckého primátora, aby město zabránilo majiteli pozemků stavět v nedaleké lokalitě Zlatý Důl rodinné domky.

Podle obyvatel Lošova chce město ve svém novém územním plánu převést 10 hektarů lesní půdy na stavební parcely. Pod peticí je už podepsáno více než tři sta lidí.
„My nechceme, aby se tato část převedla na stavební parcely, protože primárně zde rostly stromy, historicky se jedná o les a ten by se tu měl vrátit,“ řekl signatář petice Jan Kolenyák z Lošova.

Podle olomouckého primátora Martina Novotného je budoucnost lokality Zlatý Důl stále otevřená. Stále se totiž nerozhodlo, jakou podobu bude mít plocha v novém územním plánu, který bude pro změny v oblasti stěžejní. „Existuje několik variant. Jednou z těch úvah je, vrátit lokalitu do původního stavu, tedy zalesnit nebo ji využít v jakési kombinaci lesa a rekreace, anebo toto území využít právě k zastavení. Je to otevřená debata, posoudí se významy a náklady jednotlivých variant,“ upřesnil primátor.

Bývalá lesní školka je částečně protkaná silniční i kanalizační sítí s vodním zdrojem, veřejným osvětlením a dalšími správními budovami. Vedení města chce proto vědět, jak si další výstavbu představuje investor. Vyjádření majitele pozemků Oldřicha Přikryla se i přes několik telefonických urgencí nepodařilo zjistit. Jak se už dříve v médiích vyjádřil, uvedení krajiny do původního stavu by podle něj bylo nereálné. Obyvatelé města se budou moci k záměru výstavby v lokalitě Zlatý Důl vyjádřit při veřejném projednávání návrhu nového územního plánu a podat k němu připomínky.

Blanka Mazalová

Spustit audio