Ptačí iluzionisté

20. leden 2012
Monitor

Ptáci lemčíci umí pracovat s perspektivou tak, aby samičkám předvedli co nejlepší optickou iluzi.

Samci australských lemčíků Ptilonorhynchus nuchalis tráví velké množství času budováním hnízda. Z větviček vytvoří jakési loubí, k jehož vchodům nanosí různé předměty – kameny, zvířecí kosti a schránky měkkýšů. Cílem je, aby udělali dojem na samičku a dostali šanci se pářit. Svou sbírku samci lemčíků pečlivě aranžují a nezdráhají se využít ani optické iluze.

Australští vědci sledovali lemčíky v severozápadní Austrálii. Všimli si, že největší předměty sameček klade tak, aby ležely nejdále od místa, na kterém bude stát hodnotící samička. Ze samiččiny perspektivy pak všechny předměty vypadají stejně velké. Je to efekt, který dobře znají filmaři i fotografové. Na tom, jak dobře lemčík zvládne práci s perspektivou, však závisí jeho reprodukční úspěch. Výsledky pozorování odhalily, že čím dokonalejší je optická iluze vyvolaná uspořádáním předmětů, tím větší šanci sameček má.

Logo

Důvodem může být to, že kvalita odvedené práce svědčí o kvalitách samotného samečka, nebo že se sameček díky optickým iluzím jeví samičce větší, než je ve skutečnosti. Může to ale být i mnohem jednodušší: iluze prostě udrží samiččinu pozornost déle a poskytne samečkovi čas na páření.

Zdroj: Science

<p><iframe width="610" height="443" src="https://www.youtube.com/embed/po50LiIfGzQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>
autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio