Mangan neutralizuje bakteriální jed

20. leden 2012
Monitor

Kov mangan dokáže neutralizovat shiga toxin, který produkují smrtelně nebezpečné kmeny bakterií.

Virulentní bakterie Escherichia coli a Shigella mají stejnou zbraň. V lidském těle uvolňují takzvaný shiga toxin, který zabíjí buňky a poškozuje malé krevní cévy. Infekce se typicky projevuje krvavým průjmem a v mnoha případech je smrtelná, protože vyvolá selhání ledvin. Shiga toxin je tak nebezpečný proto, že se dokáže vyhnout obranným mechanismům buňky. Jedovaté látky obvykle končí v organelách lysozomech, kde je rozloží enzymy. Shiga toxin si však místo toho namíří do organely Golgiho aparátu, která není na ničení nepřátelských molekul vybavena. Má ovšem slabé místo, které odhalili vědci z Carnegieho a Mellonovy univerzity v Pittsburghu.

Dostat se do Golgiho aparátu umožňují toxinu molekuly buněčného proteinu GPP130, která dokáží zablokovat ionty manganu Mn2+. Vědci proto ošetřili buněčnou kulturu manganem a poté k ní přidali shiga toxin. Výsledky experimentu splnily očekávání: mangan zavřel toxinu cestu do Golgiho aparátu a „přesměroval“ jej do lysozomů, kde byl toxin zničen. Pokusné myši, kterým vědci vstříkli bezpečnou dávku manganu, byly plně odolné vůči jinak smrtící dávce shiga toxinu. Obyčejný mangan by proto mohl být levným lékem na infekce vyvolané bakteriemi, které produkují shiga toxin.

Zdroj: Science

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio