Nanochladnička díky mikrovlnce

23. leden 2012

Američtí inženýři vyvinuli speciální nanomateriál, který umožní výrobu výkonných ledniček a klimatizací bez nutnosti použití chladících kapalin a pohyblivých součástí.

Jde o výsledek práce odborníků z amerického Rensselaerova polytechnického institutu. Principem této metody je příprava nanomateriálu s příměsemi síry v obyčejné mikrovlnné troubě. Nanomateriál je každá hmotná struktura, která se vyznačuje unikátním uspořádáním částic v rozměrech nanometrů, tedy miliardtin metru. Po přípravě v mikrovlnné troubě tento materiál umožňuje přímou přeměnu elektrického proudu do podoby usměrněných tepelných změn, ať už jde o ochlazování nebo naopak ohřívání. V obecné rovině se jedná o termoelektrické jevy.

Chladničky na bázi termoelektrického jevu sice existují už téměř 20 let, ale doposud byly malé, drahé a neúčinné. Dosud totiž byly levná výroba potřebného materiálu velmi nesnadná, navíc se musí jednat o materiál, který má přesně definované elektrické a tepelné vlastnosti.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/Sg3m5iOK1h4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Síra a mikrovlnka

Profesor Ganpati Ramanath a jeho tým z polytechnického insitutu představil v časopise Nature Materials svoji metodu podrobněji. Spočívá v několikaminutové úpravě nanomateriálu společně s nepatrnými příměsemi síry v běžně prodávané mikrovlnné troubě. Tímto způsobem vznikl prášek, který působením tepla a tlaku vědci dále upravili do formy pilulek o velikosti hrášku. Tyto pilulky se pak mohou stát základní součástí relativně levných tepelných zařízení s vynikajícími energetickými vlastnostmi.

Úspěchem amerického týmu je nejen vývoj konkrétního materiálu, ale především objev nové metody, která umožňuje přípravu celé třídy nových materiálů. Tyto materiály mohou způsobit doslova revoluci v oblasti teplárenských a chladírenských technologií.

Zdroj: Physorg.com

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.