Anatolij Karpov otevřel v Buštěhradu u Kladna šachovou školu

21. leden 2012

Šachový velmistr Anatolij Karpov otevřel v Buštěhradu u Kladna první šachovou školu v České republice. Výuka šachů bude probíhat na buštěhradské základní škole pod dohledem profesionálních trenérů. Zatím třikrát týdně a do budoucna by tu šachy měly být nedílnou součástí běžného vyučování.

Anatolij Karpov při otevření školy zavzpomínal na dobu před 45 lety, kdy do tehdejšího Československa přijel hrát jeden z prvních turnajů své hvězdné kariéry. Buštěhradské děti ho uvítaly jak se patří.

O vznik šachové školy v Buštěhradě se zasloužil právě ruský šachový velmistr, poprvé se o ní zmínil před loni při šachovém turnaji v Lidicích u Kladna, co bylo dál, popisuje ředitel lidického památníku Milouš Červencl. "On vyjádřil přání, jestli by mohla být v České republice taky založena šachová škola jeho jména. Furiantsky jsme řekli, že ano, a že by to mohlo být v Buštěhradu, protože tady je tradice práce s mládeží. A vedení školy nás neodmítlo a s otevřenou náručí tuto myšlenku přijalo."

Ředitelka buštěhradské Základní školy Věra Sklenářová jeho slova potvrzuje. "Pro nás to je neuvěřitelně významná věc. Nejenže jsme první v Česku, ale i proto, že se dostalo uznání i těm šachistům-trenérům, kteří tu 35 let vychovávají šachovou mládež."

Jedním z nich je i Václav Buk, který se malým šachistům spolu se svým bratrem Pavlem věnuje už 20 let. "Pro náš je důležité, aby to ty děti bavilo, aby to nebyl jen boj za šachovnicí. My když jsme se šachy začínali, tak Anatolij Karpov byl stálice šachového nebe, takže pro naši generaci trenérů je to mimořádný okamžik."

I díky Václavu Bukovi šachovou školu podpořila kladenská elektrárnu, která učebnu vybavila. A děti se tu u stolečků hned pustily do šachových partií. Mezi chlapci nechyběly ani dívky. Šachistka Michaela Nová letos uspěla na krajské soutěži. Na šachách ji baví taktika jak přelstít soupeře a že se u toho musí hodně přemýšlet. Líbí se jí i to, že se tato hra dá hrát v každém věku.

Pokud byste chtěli vidět Anatolije Karpova při hře přijeďte v sobotu 21. ledna do Lidic, v tamní galerii se v simultánní hře utká s mladými hráči do 18 let. Spolu s ním s ním bude hrát i jeho přítel a také šachový velmistr Jan Smejkal.

autor: Jana Káninská
Spustit audio