Ošetřovatelé ve vlašimské záchranné stanici dokrmují desítky ježků

23. leden 2012

Čtyři desítky ježků východních tráví letošní zimu v záchranné stanici pro handicapovaná zvířata ČSOP Vlašim.

Koncem podzimu a začátkem zimy ježky do stanice přinesli všímaví lidé nebo zavolali na pohotovostní linku. Jinak by pozdní mláďata ježků s nízkou váhou neměla šanci přežít letošní zimu.

„Tato situace, kdy se přibližně půl roku staráme o čtyřicet mladých ježků, se opakuje každoročně. Po přijetí je třeba ježky nejprve zbavit parazitů jako jsou blechy nebo klíšťata. Ježky s nižší váhou umísťujeme ve vnitřních a další ve vnějších prostorách ošetřovny,“ informovala vedoucí záchranné stanice Michala Musilová.

Když nemá ježek v polovině října alespoň čtyři sta gramů, už se na potřebnou hmotnost nevykrmí. V chladném počasí totiž bývá kritický nedostatek hmyzu, malých bezobratlých živočichů a další přirozené potravy ježků.

Péče o mláďata ježků je poměrně náročná na čas, prostor i peníze. Každý ježek potřebuje výběh ve vytápěné místnosti o velikosti až dva metry čtvereční. Ježci jsou hmyzožravci, proto potřebují masitou potravu. Pracovníci stanice je krmí vařeným drůbežím nebo hovězím masem smíchaným s kočičími konzervami a granulemi.

Ježci stráví ve stanici dlouhých šest měsíců a za tu dobu přijde péče o každého z nich kolem tisíce korun. „Pro přezimování potřebují hlavně teplo a vhodnou potravu. To první lze zajistit jednoduše ubytováním ježka v prostoru o pokojové teplotě. Měl by být ale umístěn někde, kde je klid a není moc rušen,“ řekl ošetřovatel stanice Petr Vach.

„Vhodnou potravou pro hmyzožravé ježky jsou konzervy nebo granule pro kočky a psy. Je možné jim podávat i vařené drůbeží maso s malým podílem rýže či ovesných vloček. Jako pamlsek mohou posloužit piškoty, rozinky nebo kousek netučného tvarohu či tvrdého sýra. „Maso by ale v ježčím jídelníčku mělo vždy převládat. Ježek by měl mít také neustálý přístup k čisté vodě,“ dodal ošetřovatel.

autor: Karel Chlumec
Spustit audio